američki brod
Shutterstock
američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Američka mornarička komanda objavila je u sredu da je njen ratni brod uplovio u vode nadomak venecuelanske obale, satima nakon što je iranski tanker usidren u luci Karakas.

Pročitajte još:

Prema zvaničnoj web stranici Južne mornaričke komande, brod SAD "Nitze" je uplovio u područje izvan teritorijalnih voda Venecuele, koje se prostire na oko 12 nautičkih milja od njene obale.

iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Danas, dok je mirno delovao u Karipskom moru, američki ratni raketni brod USS "Nitze", izveo je operaciju slobodne navigacije, osporavajući pomorske zahteve Venecuele - javio je izvor.

američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Južna mornarička komanda je naznačila da je "američki brod izveo je operaciju u međunarodnim vodama van teritorijalne nadležnosti na 12 nautičkih milja od Venecuele."

- SAD će nastaviti da lete, plove i deluju tamo gde međunarodno pravo dozvoljava, čuvajući pravo, slobodu i zakonito korišćenje mora i vazdušnog prostora što je zagarantovano svim narodima - rekao je admiral Krejg Foler, komandant američke Južne mornaričke komande.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

- Ove slobode su temelj tekućih bezbednosnih napora i od suštinskog su značaja za regionalni mir i stabilnost.

Ovaj potez dolazi nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da pošalje i poveća vojno prisustvo na Karibima, u vojne i bezbednosne svrhe povezane sa američkom nacionalnom bezbednošću.

američki brod

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U utorak je iranski tanker sa naftom ušao u vode Venecuele kako bi isporučio sadržaj južnoameričkoj državi.

Pored isporuke nafte, iranski tanker je prevozio i opremu za popravljanje venecuelanskih objekata koji imaju preku potrebu za popravkom.

Preporučujemo: