Neredi u američkim gradovima
Tanjug/AP
Neredi u američkim gradovima

Tanjug/AP

Neredi u američkim gradovima, Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će poslati vojsku da uguši nemire zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja, koji su ušli u sedmi dan.

Tramp je rekao da će, ako gradovi i države ne budu kontrolisali proteste, on rasporediti vojsku i brzo rešiti problem, prenosi BBC.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rasterivala demonstrante.

Neredi u američkim gradovima

Tanjug/AP

Neredi u američkim gradovima, Foto: Tanjug/AP

- Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine - rekao je Tramp.

Ta izjava ukazuje da bi Tramp mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen 1807. godine, prema kojem predsednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija. Taj zakon je poslednji put upotrebljen 1992. godine, tokom nemira u Los Anđelesu, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodnija Kinga.

Nasilje, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedelju uveče, Tramp je nazvao "sramnim", prenosi Rojters.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju kratkog obraćanja otišao je do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bele kuće i koja je u nedelju veče oštećena u nemirima.

Tramp je stao je ispred crkve sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O''Brajen.

SAD, Donald Tramp

Tanjug/AP

SAD, Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je ispred crkve podigao Bibliju i rekao da su SAD "najveća zemlja na svetu" i da "će očuvati bezbednost u njoj". Tramp je na kratko pozirao fotoreporterima sa Biblijom, a zatim se pešice vratio u Belu kuću.

Dok je predsednik SAD govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije rasterivali demonstrante. Policijskim snagama i Tajnoj služni u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stigla i vojna policija.

Takođe, Pentagon je saopštio da u Vašington stiže 600 do 800 pripadnika Nacionalne garde. U desetinama gradova u SAD uveden je policijski čas, a Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i Vašingtonu.

Policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo trećeg stepena, a još tri policajca su otpuštena.