Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp se sastao danas u Beloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predstavnikom izraelske opozicije Benijem Gancom, i upravo sada izlaže svoj plan za Palestinu i jevrejsku državu.

Tramp je naveo da je ovo "veliki korak ka miru", i predložio je takozvano rešenje dve države, što podrazumeva da će palestinska prestonica biti u Istočnom Jerusalimu. On je rekao da su se Izraelci složili da pregovaraju na osnovu detaljne mape, koju će tek prikazati, i da će, ako se Izraelci slože sa njom, SAD podržati to rešenje koje je predstavio.

Prema tom planu, kako kaže Tramp, "palestinska teritorija će se udvostručiti", ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obalii, što će Palestinci sigurno odbiti, navodi AP. SAD će otvoriti ambasadu u novoj prestonici Palestine - Istočnom Jerusalimu. Iako će Izrael zadržati kontrolu nad Jerusalimom, moraće da obezbede svim muslimanima siguran prolaz i pravo na molitvu u džamiji Al-Aksa. Taj plan podrazumeva i potpunu demilitarizaciju palestinske države.

Američki predsednik je rekao da će Palestinci, ako prihvate plan, dobiti 50 milijardi pomoći od Vašingtona, koje će iskoristiti za stvaranje novih poslova, što će smanjiti siromaštvo i time, prema Trampovim željama dovesti do smirivanja situacije u Izraelu. On poziva Palestince da prestanu da podržavaju i finansiraju Hamas i organizaciju Islamskog džihada.

On je ponovio da je siguran da će Palestinci prihvatiti ovaj plan, i da je najbitnije voditi računa o mladim ljudima na Bliskom istoku, koji će jednog dana biti oni koji odlučuju.

Zatim je podsetio na rat u Siriji, i nadobudno izjavio kako su Amerikanci 100 odsto zaslužni za pobedu nad Islamskom državom. Potom je pomenuo i ubistvo generala Kasema Sulejmanija, opravdao svoju odluku i za to dobio gromoglasan aplauz svih prisutnih, a najviše Netanjahua koji je stajao pored njega.

Posle Trampa prisutnima se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On se na početku svog zahvalio Trampu na podršci koju jevrejska država uživa svih ovih godina.

- Ovo je istorijski dan, koji nas podseća na 14. maj 1948, dan kada je Hari Truman priznao državu Izrael. Gospodine predsedniče, mi ćemo pamtiti ovaj dan dok postojimo, pošto ste vi prvi lider koji je priznao naš suverenitet u Judeji i Samariji, koja je ključna za naš opstanak. Vi ste iscrtali sjajnu budućnost i realističan put za svetski mir.

Netanjahu je naveo da Izrael od postanka traži mir sa arapskim državama, koji nisu uspeli da postignu zbog palestinskih aspiracija ka samoopredeljenju.

- Ali vi, predsedniče Tramp, vi ste rekli da mi moramo da imamo suverenitet i u Jordanskoj dolini, što će nam omogućiti da se branimo sami, svojim snagama. Sastanku su pored izraelskih lidera prisustvovali i odabrani poslanici republikanaca.

Dok su lideri Izraela i američki predsednik većali u Beloj kući, Palestinci i Arapi širom sveta su protestovali protiv ovog gaženja njihovih prava, i tom prilikom su palili američke i izraelske zastave, kao i lutke koje izgledaju kao Tramp.

Sa druge strane, i izraelski naseljenici (uglavnom ekstremno anti-arapski orijentisano stanovništvo naseljeno na bivšoj palestinskoj zemlji) su negodovali protiv ovog plana, a kao glavni razlog za to su naveli činjenicu da će Palestinci dobiti nadelžnost u delovima Jerusalima.

Komentari (1)

boki

29.01.2020 13:38

eto resenja i za Kosovo samo treba pitati Trampa da li moze.