Donald Tramp
Tanjug
Donald Tramp

Tanjug

Donald Tramp, Foto: Tanjug

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) traže da države "što pre" učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili "potpuno operativni do 1. novembra 2020.", piše njihov direktor Robert Redfild u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Da li ćete se vakcinisati?

 

Čelnik CDC-a spominje i ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci.

Ovo je još jedan znak da je trka za vakcinom u punoj brzini širom te zemlje, koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti "ubrzano se pripremaju za masovnu distribuciju vakcine za Covid-19 u jesen 2020.", ističe Redfild u pismu.

Mada je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedna biti delotvorna i sigurna, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedele dragoceno vrijeme.

U dokumentu koji je objavio "New York Times" i koji je poslat lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija u zavisnosti od razvoja "vakcine A" i "vakcine B". Čini se da potonji scenario odgovara vakcinama na kojima rade "Pfizer" i "Moderna", piše američki dnevnik. Sjedinjene Američke Državem su od ovih kompanija naručile milione doza.

"Opisane scenarije države i mesno pravosuđe treba da iskoristi za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv Covida-19, jer će snabdijevanje vakcinom biti ograničeno", obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uslovi za njihovo skladištenje i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.

Pročitajte i: