PUCA EVROPA! Tramp naredio povlačenje 9.500 američkih vojnika!

Pala odluka!

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp naredio je američkoj vojsci da povuče oko 9.500 vojnika iz Nemačke. Očekuje se da će odluka u Evropi izazvati zabrinutost zbog posvećenosti SAD-a regionu.

Visoki američki zvaničnik rekao je da bi ovom odlukom ukupan broj američkih trupa u Nemačkoj bio smanjen na 25.000, u poređenju sa 34.500 do sada, piše "The Guardian".

Američka vojska
Američka vojska, Foto: Shutterstock

Zvaničnik je rekao da je odluka rezultat višemesečnog rada visokog američkog vojnog zvaničnika generala Marka Mileja i da nema nikakve veze sa napetostima između predsednika Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel, što je osujetilo plan lidera.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: EPA / Shawn Thew

Jedan zvaničnik američke administracije rekao je da će 9.500 vojnika povučenih iz Nemačke biti poslati u druge zemlje, uključujući Poljsku i nekoliko drugih savezničkih država, dok će neki biti vraćeni na repatrijaciju. Zvaničnik je rekao da je u Nemačkoj manja potreba za velikim kontingentom vojske zbog sveukupne potrošnje NATO-a.

Američka vojska
Američka vojska, Foto: Shutterstock

Drugi zvaničnik je rekao da je promena naručena memorandumom koji je nedavno potpisao savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Robert O'Brajen. Kaže se da Sjedinjene Države rade na planu od septembra prošle godine.

Merkel
Merkel , Foto: AP

Odluka o povlačenju hiljada američkih vojnika iz Nemačke poslednji je zaokret u odnosima dveju zemalja, koji su često bili napeti tokom Trampovog predsedavanja. Pritiskao je Nemačku da poveća troškove za odbranu i optužio je Berlin da ga Rusija drži kao taoca zbog njegove energetske zavisnosti od ove zemlje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi