Dom zdravlja čekaonica
Rajko Ristić
Beba Bebe

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

 

Nakon što su se pre nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbat je odbacivao sve optužbe i odbijao da surađuje sa onima koji su njegovim delima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor sa 200 dece preminuo je u aprilu 2017. u svojoj 89 godini.

Vantelesna oplodnja

Shutterstock

Vantelesna oplodnja, ilustracija, Foto: Shutterstock

Njegova smrt dogodila se mesec dana pre nego što je 22 dece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a advokat njegove porodice žestoko se borio protiv bilo kakvog DNK testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

Preporučujemo i ovo:

 

Međutim, sud je sada odlučio da se DNK testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da je Karbat u svom Blijdorp medicinskom centru južno od Roterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to ikome saopštio. Sud je odobrio korištenje samo Karbatove DNK koja je uzeta sa 27 njegovih ličnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti ostavljeni na sigurno u iščekivanju presude.

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNK veze između Karbatove legalne dece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele da znaju jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i naslednika.

 

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i naslednici ne mogu da tražie da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visok nivo sigurnosti da je 47 dece začeto doktorovom spermom.

U Hlandiji deca koja su rođena uz pomoć sperme donora prije 2004. godine, kad je zakon promenjen, nemaju pravo znati identitet biološkog roditelja. Međutim, u presudi je rečeno kako Karbatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka lekara. Holandski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25.