Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah
Tanjug/AP
Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, Foto: Tanjug/AP

U kriptu katedrale Svete Bogorodice u Stepanakertu u oblasti Nagorno-Karabah, gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga, građani poslednjih dana dolaze kako bi se zaštitili od raketa.

Impozantna jermenska crkva nalazi se u centru grada gde danas vlada tišina, koju jedino naruši zvuk sirena kao znak upozorenja za raketni napad ili nadletanje neke bespilotne letelice.

Lokalni sveštenik je rekao da je crkva, po konstrukciji, verovatno najbolje utočište za građane, kao i zbog božije zaštite.

Pojedini povremeno dolaze.

Muškarci su pretežno na vratima, gledaju u nebo i komentarišu poslednja dešavanja.

Hrana ne nedostaje, jer je donose ostali građani i prikupljaju je lokalni sveštenici.

Danas u toj crkvi nije održana nedeljna misa ali je pročitana molitva, navodi Frans pres u svojoj reportaži. Nekoliko desetina ljudi stradalo je u nedavno započetom sukobu.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

PROČITAJTE JOŠ