Makedonija
AP Boris Grdanoski
Makedonija

AP Boris Grdanoski

Makedonija , Foto: AP Boris Grdanoski

U saopštenju vlade Nemačke se navodi da je će ulaz Makedonije u NATO pružiti važan doprinos za bezbednost evroatlantskog prostora, a takođe će obezbediti važan impuls za dalju stabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.

PROČITAJ JOŠ:

- Istorijski momenat. Sa Prespanskim sporazumom Atina i Skoplje su stavili kraj na 25. godišnjeg spora oko imena bivše jugoslovenske republike. Osnov o priključenju Republike Severne Makedonije u NATO je postavljen. U februaru države-članice će potpisati Protokol o pristupanju ka Vašingtonskom sporazumu - naglašava se u saopštenju vlade u Berlinu.

Bundestag

Profimedia

Bundestag, Foto: Profimedia

Nemačka vlada se zalaže za brzo usvajanje Protokola u cilju da bi se obezbedilo formalno priključenje do kraja sledećeg meseca.

PREPORUČUJEMO:

U saopštenju se dodaje da "Severna Makedonija na spoljnopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu".

- To je postalo posebno uočljivo u njenoj spremnost da prihvati promenu imena u pregovorima sa Grčkom u junu prošle godine - ističe se u saopštenju.

- Pristupanje ove države u NATO takođe će pružiti veliki doprinos ka unapređenju vrednost atlantske zajednice. Prošle godine Severna Makedonija ambiciozno je reformisala sektor bezbednosti i napravila veliki napredak u oblastima vladavine prava i demokratije. Makedonska vlada se obavezala da će nastaviti sa sprovođenjem reforma - zaključuje se u saopštenju nemačke vlade.