DNK pacova i ljudi u hamburgerima!
U hamburgerima u SAD pronađeni su DNK pacova i ljudi, rezultati su istraživanja američke kompanije za kontrolu hrane "Klier labs".
Shutterstock
U istraživanju na osnovu uzoraka od 258 hamburgera otkrivena su dva slučaja prisustva mesa u vegetarijanskim proizvodima, a u tri su pronađeni tragovi DNK pacova i u jednom slučaju ljudska DNK.
U istraživanju se ističe da je najverovatniji uzrok prisustva ljudskog DNK, dlaka, koža ili nokat koji su umešani sa mesom tokom proizvodnog procesa.
Tokom istraživanja otkriveni su propusti prema standardima bezbednosti i kvaliteta ishrane.
U skoro četvrtini vegetarijanskih hamburgera pronađeni su tragovi govedine, a u jednom od burgera od crnog pasulja nije bilo uopšte tog sastojka.
Problem predstavlja i to što je u 4,3 odsto ispitanih hamburgera pronađen patogeni DNK koji može da izazove razna oboljenja ili trovanje hranom.