telefon, poruke, dopisivanje, žena, devojka, muvanje
Shutterstock, ilustracija
telefon, poruke, dopisivanje, žena, devojka, muvanje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sud u Velikoj Britaniji presudio da se ISIS nevesta Šamima Begum može vratiti u Veliku Britaniju da se ponovo izbori da sačuva britansko državljanstvo.

Pročitajte još:

Šamima Begum - jedna je od tri londonske učenice koja je otputovala u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi 2015. godine.

Njoj će biti dozvoljeno da se vrati u Veliku Britaniju, ali će morati da se izbori kako bi sačuvala britansko državljanstvo, presudile su starije britanske sudije.

Devojka (20) je napustila Veliku Britaniju pre pet godina i živela pod vladavinom ISIS-a više od tri godine. Pronađena je u izbegličkom kampu u februaru prošle godine i otkriveno je da je trudna.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sažid Džavid kasnije joj je oduzeo britansko državljanstvo iz razloga nacionalne bezbednosti.

Šamima Begum, ISIS, mlada

Youtube/Printscreen

Šamima Begum, ISIS, mlada, Foto: Youtube/Printscreen

Prošle godine je Specijalna komisija za žalbe imigranata (SIAC) potvrdila da Begum nije proglašena ilegalnom državljankom dok je živela u Siriji, jer je imala državljanstvo Bangladeša.

Apelacioni sud je delimično poništio tu presudu. Takođe je navedeno da je Džavidova odluka da joj ukine britansko državljanstvo bila "nezakonita", zbog "rizika od zlostavljanja" koje je bilo predvidivo kao posledica akcija tadašnje sekretarke doma.

Konačno, presudom je utvrđeno da Begum ne može dobiti "pravičnu i efikasnu žalbu" na odluku dok je bila van Velike Britanije i u Siriji.

Šamima Begum, ISIS, mlada

Youtube/Printscreen

Šamima Begum, ISIS, mlada, Foto: Youtube/Printscreen

Preporučujemo: