milioneri, znak, ulica
Profimedia.rs
milioneri, znak, ulica

Profimedia.rs

Znak za Ulicu milionere na Britanskim devičanskim ostrvima, Foto: Profimedia.rs

Po izveštajima, na Britanskim Devičanskim ostrvima je polovina od 200.000 kompanija koje je formirala jedna od vodećih agencija za osnivanje ofšor firmi, “Mosak Fonseka”, među kojima su i firme pokojnog oca britanskog premijera Dejvida Kamerona i rođaka predsednika Kine Si Điping.

Vlasti su pod pritiskom da odgovore na procurele informacije, ali i da zaštiti sopstveni finansijski nadzor.

Kako se navodi, broj advokata koji obavljaju finansijske transakcije ponekada premašuje broj turista na ulicama Tortole, gavnog grada Britanskih Devičanskih ostrva.

Zvaničnici te male karipske zemlje odbacuju navode o sumnjivom poslovanju.

PANAMSKI PAPIRI

AFERA TRESE CEO SVET

"Navodi o tome da Britanska Devičanska ostrva olakšavaju nezakonite radnje su netačni", rekao je danas finansijski sekretar Nil Smit.

Upitan da prokomentariše navode o ofšor poslovanju, Smit je rekao da takvih aktivnosti nesporno ima i u zemljama koje nisu okarakterisane kao "poreski rajevi".

Zbog povoljne poreske politike ta prekomorska britanska teritorija je jedan od vodećih svetskih centara za osnivanje ofšor preduzeća. Prema podacima Komisije za finansijske usluge, od 1984. godine u ovoj zemlji otvoreno je preko milion kompanija.

Zakoni na Britanskim Devičanskim ostrva omogućavaju skrivanje pravih vlasnika kompanija koje se otvaraju na njihovoj teritoriji, što doprinosi visokom stepenu korupcije.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, nemački list ”Zidojče Cajtung“ i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi “Mosak Fonseka”.

U dokumentima se otkrivaju tokovi pranja novca, izbegavanja sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnja i bivša šefa država, poput svrgnutog dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kao i brojni sportisti.