NEMCI SMENJUJU ANGELU MERKEL! Demohrišćani biraju naslednika evropske vladarke, njih trojica žele na čelo Berlina!

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel danas bira novog šefa stranke, a u trci za to mesto koje može voditi i do preuzimanja mesta šefa nemačke vlade su bivši ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen, nekadašnji šef poslaničkog kluba CDU Fridrih Merc i aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet.

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: Tanjug

Posle 16 godina „vladavine" Merkel, „cipele" u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike, a time i odgovornost koju imaju delegati prilikom izbora čelnika partije.

Ishod izbora, koji će danas biti održan digitalno, potpuno je otvoren,ocenjuju nemački mediji, koji daju malu prednost Mercu.

Da li će Nemačka menjati politiku prema Srbiji?

Ukupan broj glasova: 82

  • Da: 24% (20)
  • Ne: 76% (62)

Pred današnju izbornu skupštinu vodeće ličnosti CDU pozvale su na jedinstvo.

Potpredsednica stranke Silvia Breher kazala je da očekuje da će nakon skupštine svi u CDU stati iza izabranog kandidata i doprineti da stranka bude jedinstvena u mesecima pred nemačke parlamentarne izbore.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Planirano je da najpre kancelarka Angela Merkel održi govor. Takođe, pozdravne govore imaće predsednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, posle čega će kandidati izneti svoj program pre nego što se krene sa izborom novog šefa stranke.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Pozvan je 1.001 delegat da preda svoj glas, a za pobedu je kandidatu potreban 501.

Najpre će se glasati digitalno, a ako nema jasnog pobednika u prvom krugu, dva kandidata sa najboljim rezultatom ulaze u drugi krug, za koji će delegati, iz pravnih razloga, morati da glasaju putem pisma.

Zbog toga bi konačan rezultat mogao biti proglašen tek u iduću petak.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi