Koronavirus, infektivna klinika
Alo.rs/ Dejan Briza
Koronavirus, infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Koronavirus, infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Istraživanje je uključilo veliki broj uglednih grčkih i stranih naučnika iz oblasti zaraznih bolesti, lekara sa kardiologije, epidemiologije, pulmologije i intenzivne nege.

Studija nazvana GRECCO-19 ima za cilj da utvrdi efekat kolhicina u prevenciji komplikacija izazvanih bolešću Covid-19.
Kolhicin je odavno poznati lek sa protivupalnim i drugim jedinstvenim svojstvima, koji se koristi za lečenje mnogih bolesti kao što su giht, mediteranska groznica, perikarditis i druge. U toku poslednjih 10 godina grčki lekari su proširili indikacije i uspešno koristili kolhicin u lečenju atrijske fibrilacije, akutnog infarkta miokarda i u lečenju pacijenata sa stentovima.

Istraživačenje je jednoglasno odobrio nadležni odbor grčkog Instituta za javno zdravlje, a klinička testiranja počinju odmah.

Ozbiljnost hipoteze da kolhicin verovatno ima pozitivan terapeutski efekat kod pacijenata sa koronavirusom (COVID 19) snažno potkrepljuje činjenica da se nakon grčkih i kanadskih studija, lekari pripremaju da primene lek nad 6.000 ljudi pozitivnih na virus.

Koronavirus

screenshoot/Youtube

Koronavirus, Foto: screenshoot/Youtube

Dr Defteros rekao je da je ovo odavno poznati lek u medicinskoj zajednici.
- Bezbedno se koristi kod srčanih bolesti (najčešće kod akutnog perikarditisa), ali se koristi i kod drugih bolesti poput mediteranske groznice. Zapravo što se tiče kardiovaskularnih bolesti, naš istraživački tim je bio pionir u upotrebi ovog leka u aktunim koronarnim sindromima i prevenciji srčanih aritmija, stvarjući važne publikacije na tu temu – rekao je on.

Jedno od poznatih svojstava kolhicina jeste da inhibira stvaranje upale. Ovo znanje, u kombinaciji sa podacima ranih istraživanja o drugim molekulima koji su imali sličan mehanizam delovanja pokazali su neke pozitivne rezultate u studijama u inostranstvu, što je dovelo do ideje za istraživanje o upotrebi kolhicina kod pacijenata sa Covid-19.

- Pretpostavljamo da će kolhicin umanjiti šansu za srčane komplikacije poput oštećenja miokarda uočenih kod većine pacijenata koji su tretirani na jedinicama intenzivne nege ili sprečavanje epilepsije, što je uočeno i kod nekih pacijenata koji su umrli – kaže renomirani profesor kardiologije Hristodulos Stefanidis.