Turska od Rusije traži tehnologiju za razvoj monstruoznog oružja: Naši sistemi su spremni i upotrebićemo ga!

Tanjug/M.S. | vesti 2021-01-12 10:08:29 2021-01-12 10:08:29

Turska je spremna da kupi drugi komplet sistema S-400, ako joj Rusija preda tehnologije, saopštio je šef sekretarijata za vojnu industriju Ismail Demir.

Screenshot YouTube

"Sve dok SAD ne uvedu dodatne sankcije, ne vidimo rizik. Ako bismo želeli, drugi komplet S-400 bi danas stigao. Međutim, nama je važna zajednička proizvodnja i dobijanje tehnologija“, rekao je Demir, prenosi Si-En-En Turska.

On je dodao da su sistemi S-400 koje je dobila Turska "spremni za rad i biće upotrebljeni čim bude bilo potrebno"

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj "zbog veza sa Rusijom".

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme "Patriot", preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više