KBC "Dragiša Mišović", bolnica
Tanjug/ Sava Radovanović
KBC

Tanjug/ Sava Radovanović

KBC "Dragiša Mišović", bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

* Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na globalnu pandemiju

* Respiratorni patogen za 36 sati mogao bi da odnese živote i do 80 miliona ljudi

* Cela planeta bi bila ugrožena

Svet je nepripremljen za globalnu pandemiju koja bi, ako bi do nje došlo, mogla za 36 sati da odnese živote i do 80 miliona ljudi i "zbriše" globalni bruto domaći proizvod (BDP) za pet posto, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Neki respiratorni patogen, koji se brzo širi, mogao bi da bude pretnja velikom delu svetske populacije i da potencijalno usmrti milione ljudi, a ugrožena bi bila cela planeta, piše u prvom izveštaju Odbora SZO za nadzor globalne pripremljenost.

Najsmrtonosniji virus curi, hitne službe počele evakuaciju

AUTOR: Alo.rs/24ur/A.M. DATUM I VREME: 17.09.2019. 19:30 Požar se munjevito širio virus, Foto: Printscreen Youtube * U laboratoriji za proizvodnju biološkog oružja izbio je požar posle eksplozije * Jedan radnik je teško povređen, a vatra je zahvatila peti sprat insituta koji čuva smrtonosne viruse * Požar gasilo 38 vatrogasaca Prema prvim informacijama u istraživačkom centru Vektor u sibirskom gradu Koltsovo izbio je požar usled eksplozije plinske bombe tokom izvođenja konstrukcijskih radova na petom spratu laboratorije, saopštili su iz ovog istraživačkog laboratorija.

 

"Kada bi danas izbila pandemija poput 'španskog gripa' 1918, posledice bi koštale oko 3.000 milijardi dolara ili pet posto svetskog BDP-a", prema proceni Svetske banke.

"U slučaju takve zaraze, danas kada je svetska populacija četiri puta veća i kada se bilo gde u svetu stiže za 36 sati, umrlo bi između 50 i 80 miliona ljudi. Osim visoke smrtnosti, takva pandemija izazvala bi paniku, destabilizovalabi nacionalnu bezbednost i teško pogodila globalnu privredu i trgovinu", piše u izveštaju.

"Globalna pandemija u tom obimu bila bi katastrofalna, stvarajući opštu pustoš, nestabilnost i nesigurnost. Svet je nepripremljen", navodi SZO, prenosi portal Medical Xpres s.

Izveštaj poziva na stvaranje sistema za efikasno otkrivanje i kontrolu izbijanja bolesti u okviru proaktivnog delovanja za uspostavljanje globalne pripremljenosti.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Predugo smo svedoci ciklusa panike i zanemarivanja kada je reč o pandemijama - intenziviramo napore kada postoji ozbiljna pretnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada pretnja nestane. Vreme za konkretne akcije je odavno prošlo", upozoravaju naučnici.

U izveštaju se preporučuje sedam preventivnih akcija, uključujući: posvećenost i investiranje šefova vlada za rešavanje ovog problema; da regionalne organizacije prednjače kao primer; snažan sistem spremnosti u svakoj zemlji; povećanje sredstava i finansijskih podsticaja; i jačanje sistema koordinacije Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti.

Zemlje sa lošom infrastrukturom i zdravstvenim sistemom najizloženije su riziku od velikih gubitaka od pandemije, ali su ranjive i sve druge države, dodaje se u izveštaju.

SZO predočava da je napredak nauke i tehnologije omogućio unapređenje javnog zdravstva, ali da on istovremeno predstavlja rizik jer ima potencijal za veštačko stvaranje mikroorganizama u laboratorijama, koji mogu da izazovu epidemiju ukoliko bi namerno bili pušteni u svet.

"Svet je u opasnosti. Ali, udruženi, već imamo instrumente da spasimo sebe i naše privrede. Ono što nam je potrebno su vođstvo i volja da delujemo snažno i efikasno", zaključuje se u izveštaju SZO-a.

BONUS VIDEO: Požar u Minhenu pred meč Bajerna i Zvezde - vatrogasci