RUSKI RULET SA KORONOM Celog leta su umirali više od drugih, a sada dolazi konačna istina!

Dok su u većini evropskih zemalja od početka pandemije COVID-19 na snazi bile vrlo restriktivne protivepidemijske mere, vlasti u Švedskoj su primenjivale kontroverzni, znatno blaži pristup, pa je tamošnje stanovništvo bilo suočeno sa malim brojem ograničenja u svakodnevnom životu.

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Stopa smrtnosti od COVID-19 u odnosu na broj stanovnika u Švedskoj je usled toga tokom proleća bila znatno viša nego u drugim nordijskim zemljama, naročito zbog prodora korona virusa u domove za stare, a za istragu o tome zadužena je specijalna vladina komisija.

Da li podržavate švedski model?

Ukupan broj glasova: 184

  • Da: 49% (91)
  • Ne: 51% (93)

Međutim, porast broja zaraženih u Švedskoj danas je jedan od najnižih u Evropi, u situaciji kada se veliki deo Starog kontinenta ponovo suočava sa izrazitijim širenjem zaraze.

Konkretno, broj novih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika u Švedskoj je u protekle dve sedmice iznosio 30,3, dok je u Španiji on bio 292,2, a slede Francuska (172,1), Danska (69,2) i Velika Britanija (61,8).

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Ipak, kako navodi AP, i dalje nije jasno da li švedski model borbe protiv pandemije funkcioniše, a glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel ponavlja da je još rano za zaključke, budući da se evropske zemlje nalaze u različitim fazama pandemije.

I pored toga, predstavnica regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Ketrin Smolvud smatra da Švedskoj valja priznati da je za sada izbegla novi porast broja slučajeva kakav je zabeležen u nekim zemljama zapadne Evrope.

"Mislim da to pruža određene pouke", kaže Smolvudova.

Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa
Geteborg (Švedska) za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Alo.rs

Tegnel ne isključuje mogućnost da Švedsku pogodi drugi talas COVID-19, naročito zbog povratka dece srednjoškolskog uzrasta u školske klupe, i ističe da nadležni treba da budu oprezni i reaguju na prvi znak širenja zaraze kako bi preduzeli mere za sprečavanje njene eskalacije.

Kako navodi AP, švedski stručnjaci smatraju da će se, umesto sveobuhvatnog novog udara pandemije, u toj zemlji pojavljivati lokalna žarišta protiv kojih se valja boriti ciljanim merama.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi