Pariz
Tanjug/AP
Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi portal Lokal Frans, to je najmasovniji štrajk od 1995. godine.

Iako su se članovi nekih sindikata, poput sindikata nastavnika, vratili danas na posao, većina sindikata saobraćaja objavila je da će nastaviti da štrajkuje.

Sindikati, koji smatraju da reforma koju predlaže predsednik Emanuel Makron nudi lošije uslove za penzionisanje i primorava određene kategorije da rade duže, žele da nastave štrajk zbog čega se ponovo očekuju velike gužve u saobraćaju.

Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Železnički operater SNCF saopštio je da je otkazano 90 odsto linija, dok su drugi operateri, poput Evrostara, Talisa i Lirije, najavili takođe određena odlaganja.

Oko 20 odsto svih letova iz Francuske i ka njoj biće otkazano, a najviše će trpeti kratke linije.

Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Zbog štrajka zemaljskog osoblja na aerodromima, civilna avijacija je odložila ili otkazala brojne letove na aerodromima u Parizu Orli i "Šarl de Gol", u Lionu, Marseju, Tuluzu i Bordou, a najviše su pogođene linije Er Fransa, Uzi Džeta i Rajanera.

Brojne linije metroa u Parizu neće saobraćati, kao ni autobuske, a nastaviće se i blokade na depoima nafte jer će mnoge pumpe širom zemlje biti prazne zbog blokade puteva.

Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Sindikat pariske mreže RATP najavio je da će štrajkovati bar do ponedeljka.

Štrajk u Lionu, Bordou, Tuluzu, Marseju, Monpeljeu, Nantu i Renu takođe se nastavlja.

Francuska železnička kompanija SNCF saopštila je da je otkazano 90 odsto linija međugradskog brzog voza, kao i 70 odsto regionalnih linija.

Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Iz sindikata su poručili da je ključni dan ponedeljak, ali i da su spremni da nastave štrajk do Božića.

Zvaničnih najava protesta nema za sada, mada su moguća neka manja okupljanja.

Francuski mediji podsećaju da se za sada povodom štrajka nije oglasio francuski predsednik Emanuel Makron, ni javno ni putem saopštenja, kao i da je jedan zvaničnik iz Predsedništva rekao da je predsednik miran i rešen da sprovede reformu.