Koronavirus
screenshoot/Youtube
Koronavirus

screenshoot/Youtube

Koronavirus, Foto: screenshoot/Youtube

Skoro 70 odsto potvrđenih slučajeva dolazi iz provincije Guaias, u kojoj je grad Guaiakuil - najvećeg grada i glavne luke u državi.

Snimci tela koji se gomilaju na ulicama, gde su gradske mrtvačnice pretrpane a na grobljima brzo nestaje prostor za sahrane, obišli su svet. RT je razgovarao sa lekarom, koji je zatražio anonimnost strahujući da bi mogao biti otpušten zbog kršenja pravila ćutanja o onome što se pretvorilo u nacionalnu katastrofu.

"Primećujemo manjak u svim apotekama, privatnim i pod kontrolom države ... Imamo bolnice u kojima nema dovoljno kreveta, gde nema respiratora koji su kritični za spašavanje života."

bolnica

Shutterstock

bolnica, Foto: Shutterstock

Nedostatak zaliha, bolničkih kapaciteta kao i osnovne zaštitne opreme znači da lekari moraju da naprave nemoguć izbor, da čekaju da teško oboleli pacijenti umru, rekao je on.

“Moram reći da u mnogim slučajevima moramo čekati dok jedan pacijent ne umre, kako bi drugi mogao imati svoj krevet i respirator”.

Borba protiv Covid-19 ozbiljno utiče na medicinske stručnjake koji moraju i dalje da se brinu o pacijentima uprkos riziku vlastitog života bez adekvatne zaštite. Prema najnovijem izveštaju medicinskih sestara, sedam medicinskih sestara podleglo je bolesti, dok je 147 ostalih testiralo pozitivno. Ovi brojevi, rekao je doktor, predstavljaju ogromno podcenjivanje.

„Više od 40 medicinskih radnika umrlo je tokom pandemije: lekari i medicinske sestre. Podaci su čuvani skriveni od očiju javnosti."

Medicinsko osoblje ne može da radi u tim uslovima. Nedostatak zaštitne opreme je toliki problem da je primorao zatvaranje jedne od bolnica u gradu, prema rečima lekara. Kako se situacija trenutno razvija, na kraju tunela nema svetla, a uskoro će se pogoršati kada mnoštvo tela počne da se raspada upravo na ulicama, upozorio je.

To će uzrokovati da virusna pandemija pokrene neke još gore izazvane raspadanjem tela.

Kako vlada predsednika Lenjina Morena ne uspeva da se izbori sa situacijom - njene poslednje mere su izgradnja groblja za hitne slučajeve i skladištenje leševa u ogromnim hladnjačama.