Britanska vojska
Shutterstock
Britanska vojska

Shutterstock

Britanska vojska, Foto: Shutterstock

Britanska vojska "svesno" uzrokuje smrt poljoprivrednih životinja na Kipru "skoro svakodnevno" i isplatila je milion funti odštete poljoprivrednicima od 1995. godine, otkriva istraga.

Kipar

Shutterstock

Kipar, Foto: Shutterstock

Aktivnost u britanskoj bazi na mediteranskom ostrvu rezultirala je sa 1.764 žalbi zbog "ubijanja" u poslednjih pet godina, objavljeno je u sredu na sajtu za deklasifikovane podatke Velike Britanije. Smrt životinja se dešava u blizini baze Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) u Akrotiriju na južnom poluostrvu Kipra, navodi se na veb stranici istražitelja.

Isplata nadoknade poljoprivrednicima je sada uobičajena, a Ministarstvo odbrane (MOD) isplatilo je skoro 750.000 funti tokom finansijske godine 2018-19 - od čega je većina trebalo da izmiri 334 slučajeva štete za gubitak životinja. Jedna od isplata prošle godine pokrila je troškove za "pobačaje i pridružene veterinarske takse" nakon što su trudne koze ubili avioni u niskom letu.

Koze iz Gojne Gore

RINA

Foto: RINA

Deklasifikovani podaci kažu da interni dokumenti pokazuju da MOD "svesno" izaziva smrt omogućavajući avionima da lete niže od sto metara. Izveštaj iz 2009. godine objašnjava da koze "abortiraju svoje nerođene jariće ako se uspaniče" zbog niskoletećih aviona i "eksplozija praćenih pirotehnikom“.

MOD je takođe isplatio odštetu poljoprivrednicima u Velikoj Britaniji za smrt životinja, ali broj incidenata je "daleko veći" na Kipru.