Kajli Mur-Gilbert
screenshoot/Twitter
Kajli Mur-Gilbert

screenshoot/Twitter

Kajli Mur-Gilbert, Foto: screenshoot/Twitter

Britansko-australijska akademska profesorka koja u Iranu izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog špijunaže, premeštena je u udaljeni zatvor u pustinji, koji je na lošem glasu.

Kajli Mure-Gilbert, stručnjak za Bliski istok s diplomom sa Kembridža, bila je smeštena gotovo dve godine u teheranskom zatvoru Evin, a zatim je premeštena u ženski zatvor Karčak, jugoistočno od glavnog grada.

Mure-Gilbert je rekla da se oseća izolovano i da je izgubila svaku nadu, prema izjavi Reza Kandejna.

- Ne mogu ništa da jedem. Osećam se vrlo beznadno. Nemam telefonsku karticu kojom bih mogla nazvati. Pitala sam zatvorske službenike da mi ju daju, ali nisu. Poslednji put sam mogla nazvati roditelje pre otprilike mesec dana – rekla je Mure Glibert u telefonskom pozivu.

Izolovan i pretrpan zatvor Karčak, u koji će biti premeštena, ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Prošlog meseca je američki Stejt Department naveo da su u Karčaku nasilje, mučenje i silovanje, kao i nedostatak medicinskih usluga, redovna pojava.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

Smatra se da se i koronavirus probio u zatvor u kojem je socijalno distanciranje nemoguće, a prema istim navodima, nedostaje bazičnih higijenskih sredstava poput sapuna.

Zatvor, kao i Evin, kontroliše elitna vojna organizacija, iranska Islamska Revolucionarna Garda. U njemu su smešteni zatvorenici koji su počinili najteža krivična dela, ali i politički zatvorenici.

Mure-Gilbert, profesorka islamskih studija na Univerzitetu u Melburnu je uhapšena 2018. godine nakon što je pozvana da održi govor na akademskoj konferenciji u gradu Kom. Saradnici na konferenciji i tema intervjua za njen akademski rad označili su je kao "sumnjivu" za iransku revolucionarnu gardu pa je uhapšena na aerodromu u Teheranu, dok se spremala za let iz zemlje.

Osuđena je na tajnom suđenju na 10 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Nikada nisu javno predstavljeni dokazi o navodnim zločinima koje je počinila. Mure-Gilbert negira sve optužbe, a australijska vlada ih odbacuje kao neutemeljene i politički motivisane.

Početkom ove godine objavljeno je niz njenih krijumčarenih pisama u kojima detaljno opsuje život u zatvoru koji uključuju mesece izolacije u samici i nedostatak hrane, lekova i novca za kupovinu.

Teheran

EPA

Teheran, Foto: EPA

- Osećam se kao da sam napuštena i zaboravljena...nevina sam žrtva – napisala je.

Rekla je da je odbacila ponudu da špijunira za iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

- Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interesa raditi za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim biti slobodna žena i živeti slobodnim životom, a ne pod senom iznude i pretnji – rekla je.

Iran je privremeno zbog opasnosti širenja koronavirsua u prepunim zatvorima pustio na slobodu više od 100.000 zarobljenika, ali Mure-Gilbert nije među oslobođenima.