London
AP/Tanjug
London

AP/Tanjug

London, Foto: AP/Tanjug

Sunak je ovo rekao tokom izlaganja o budžetu u Donjem domu britanskog parlamenta, napominjući da će promena stupiti na snagu čak godinu dana kasnije nego što Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR), državni organ koji daje nezavisne prognoze, očekuje da se bruto domaći proizvod vrati na nivo pre pandemije.

On je dodao da će mala preduzeća s profitom od 50.000 funti (69.816 dolara) ili manjim biti zaštićena, tako što će poreska stopa za njih biti zadržana na sadašnjem nivou od 19 procenata, prenosi CNBC.

„To znači da oko 70 posto kompanija ili 1,4 miliona preduzeća uopšte neće biti pogođeno povećanjem poreza“, naveo je Sunak.

Prema njegovim rečima, za firme sa profitm iznad 50 hiljada funti biće primenjivane progresivne stope, dok će samo kompanije koje imaju dobit veću od 250.000 funti biti oporezovane po punoj stopi od 25 procenata.

london

EPA

london, Foto: EPA

Kancelarija za budžetsku odgovornost sada očekuje da će se britanska ekonomija vratiti na nivo pre kovida do sredine 2022. godine, pri čemu predviđa rast BDP-a od 4,0 posto ove godine i od 7,3 procenta 2022. godine, ali napominje da će ekonomija i dalje biti za 3,0 procenta ispod svoje petogodišnje pretpandemijske trajektorije.

Vlada u Londonu se od početka pandemije zadužila u mirnodopskom vremenu za rekordnih 355 milijardi funti, što je 17 posto BDP-a, i namerava da se iduće godine zaduži za dodatnih 234 milijarde funti (10,3% BDP-a).

Procenjuje se da će osnovni dug porasti sa 88,8 procenata BDP-a ove godine na 93,8 odsto sledeće godine, i da će dostići vrhunac od 97,1 posto 2023/24.

„U srednjoročnom periodu, ne možemo dozvoliti rast našeg duga, i imajući u vidu koliko je on sada visok moramo da obratimo veliku pažnju na to koliki dug možemo sebi da priuštimo. Racionalno je, međutim, da se za zaduživanje iskoriste sadašnje niže kamatne stope za investiranje u kapitalne projekte koji mogu da generišu naš budući rast “, zaključio je Sunak.