RIZIKUJU DA IZGUBE SVE! Britanija povukla opasan potez, zamerili se velikom igraču

Britanija rizikuje da odbaci dugogodišnju vezu s Kinom ako zabrani Huaveiju pristup svojoj 5G mreži po nalogu SAD u okviru globalne bitke za tehnološku nadmoć, rekao je za Rojters predsednik ogranka te kineske tehnološke kompanije za Veliku Britaniju Džon Braun.

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: EPA

Braun je rekao da je Huavei postao "politička lopta" u eskalirajućem trgovinskom sporu između dveju supersila, a Britanija rizikuje da bude oštećena u tom procesu.

Britanija je telekom grupi dodelila ograničenu ulogu u svojoj 5G mreži ranije ove godine, ali nove američke sankcije na čip tehnologiju dovele su u pitanje njen status pouzdanog dobavljača, pa će britanska vladai verovatno zauzeti čvršći stav, navodi Rojters.

"Ovde nema diplomatije“, rekao je Braun tokom virtuelnog simpozijuma u Londonu za britansku agenciju.

5G mreža, antena
5G mreža, antena, Foto: Shutterstock

"Velika Britanija ima veoma duge veze sa Kinom i nadam se da ih neće jednostavno odbaciti“, dodao je Braun.

Kada bi Britanija zabranila Huaveju pristup svojoj 5G mreži, budućnost kineske kompanije u zemlji u koju je uložila milione funti u istraživanja i razvoj bila bi dovedena u pitanje.

"Imaju očigledno puno posla, sve od pametnih telefona do 3G i 4G kao i ovaj predloženi 5G. Ako nema posla i ako im onemoguće da posluju, očekivao bih da će oni doneti odluke da se povuku", zaključio je Braun.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi