Britanci uleteli u Siriju, pa ih zarobili! Mejovoj preti politički debakl!

N. S. | vesti 2018-04-12 19:36:37 2018-04-12 19:36:37

Nepoznati broj britanskih specijalaca uhapšen je rano jutros od strane snaga Bašara al Asada na teritoriji sirijske istočne Gute.

Profimedia

Kako su javile iranske i libanske novinske agencije specijalci su zarobljeni na teritoriji Sirije. Oni tvrde da su vojnici imali zadatak da se infiltriraju na teritoriju Sirije kako bi učestvovali u kopnenom napadu na prestonicu Damask.

U izveštaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Jordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao usled brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tokom prošlog meseca.

U britanskom ministrarstvu odbrane tvrde da je izveštaj lažan, međutim, agencija "Fars" tvrdi da NATO usko sarađuje sa terorističkim organizacijama kako bi svrgnuo Asada sa vlasti.

U okviru zavere su, navodno, planirani masivni vazdušni napadi SAD, kao i napadi izraelskih aviona, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga.

Neprijatelji Sirije smatraju da zauzimanje "ogromne površine Damaska može da doprinese" može da im donese "brzu i veliku pobedu".

"Nakon što je otkrivena zavera, komandanti sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade", izjavili su neimenovani izvori za "El Majadin" i agenciju "Fars".

Kako tvrdi izvor iz ove oblasti evakuacija civila iz Gute je u stvari razmena civila za strane agente.

Pošto je zavera propala usled brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

Međutim, iza "izveštaja o lažnom izveštaju" krije se činjenica da bi u slučaju da britanski vojnik pogine u Siriji došlo do debakla premijerke Tereze Mej u svojoj domovini, odnosno bila bi prisiljena da podnese ostavku.

Amar Vakuaf, osnivač organizacije Gnosos, koja posluje na Bliskom istoku kaže da u slučaju da bilo šta krene naopako, da se sruši britanski avion ili britanski vojnik pogine, prvo pitanje kojoj bi joj postavili u britanskom parlamentu bi glasilo: "Na osnovu čega ste uopšte išli u Siriju?"

Vakuaf tvrdi da silni tvitovi Donalda Trampa imaju direktan uticaj na gospođu Mej.

"Ona će biti upitana, da li je došlo do hemijskog napada ili ne i koje mere opreza ste preduzeli. Tako da bi to mogao da bude kraj njene karijere i zato je neko pozvao Trampa i rekao: Gospodine predsedniče, možemo li biti malo mekši, nakon čega je izašao drugi tvit u kom je sirijskog predsednika opisao kao životinju i zapretio odmazdom."

Naime, prema nekim analitičarima Trampovi tvitovi su imali zadatak da "provere" saveznike SAD, Francusku i Veliku Britaniju, odnosno da ih uguraju u potencijalni rat.

Expand player
Pogledajte više