Boris Džonson
Tanjug / AP
Boris Džonson

Tanjug / AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug / AP

U jeku skoro dvogodišnje diplomatske borbe, koja je Huaveju u jednom trenutku omogućila ograničen pristup britanskom tržištu početkom ove godine, telekom operateri sada očekuju da će se kineski gigant telekoma suočiti sa potpunom zabranom.

Dauning Strit mora da obezbedi zakonski obavezujući rok da se Huavej isključi iz nacionalne 5G mreže ili da se suoči sa porazom u Komonsu, jer će zakonodavci glasati o zakonu najkasnije u naredna dva meseca, upozorili su visoki poslanici Torijevaca.

- Parlament se oseća sve nemirnije zbog zavisnosti Velike Britanije od Kine. Sve više i više zakonodavaca prepoznaje da način na koji se bavimo ovim pitanjem snažno utiče na naše birače - rekli su ser Ijan Dancan Smit i Bob Seli.

5G mreža, antena

Shutterstock

5G mreža, antena, Foto: Shutterstock

Oni su tvrdili da zabrana ugradnje nove opreme Huaveja u telekomunikacijsku mrežu u Velikoj Britaniji počevši od 2023. ili 2024. godine, o kojoj je vlada raspravljala, "neće biti dovoljna". Umesto toga, oni su apelovali na vladu da "svu opremu Huaveja ukloni iz britanske mreže, do određenog datuma".

Ijan i Seli rekli su da su stavovi parlamenta o nadolazećem zakonodavstvu "zabrinjavajući", jer se 59 poslanika sada pridružilo interesnoj grupi konzervativnih poslanika Huavej, napomenuli su zakonodavci.

U svom obrazloženju oni su Kinu nazvali "urođenom supersilom kojom upravlja netolerantna vlada", dodajući da su, dajući kineskom gigantu telekomunikacija zeleno svetlo, "potkopali jedinstvo zajedničkog pristupa Pet očiju globalnom ponašanju Komunistička partija Kine ".