SRBIJA DOBILA DRUGOG NOBELOVCA? Bomba iz Beča, Handke ima srpski pasoš! Izgubiće austrijsko državljanstvo!?

Peter Handke koji je nedavno dobio Nobelovu nagradu za književnost, prema pisanju austrijskih medija od 1999. godine ima srpski pasoš!

Jugoslovenski pasoš Petera Handkea
Jugoslovenski pasoš Petera Handkea, Foto: Privatna arhiva

Kako otkrivaju austrijski mediji, on je prihvatio pasoš Savezne Republike Jugoslavije, pa je zakonski izgubio austrijsko državljanstvo. Oni dodaju da Beograd može da slavi jer je dobio još jednog Nobelovca.

Državljanstvo je primio u ambasadi Srbije u Beču, 15. juna 1999. godine. Miloševićev režim mu se na taj način zahvalio za podržavanje Srba tokom NATO bombardovanja. Tim činom, pravno, izgubio austrijsko državljanstvo.

Pročitajte još

Kako navode tamošnji mediji, Beograd sada može da slavi drugog nobelovca. Kako se navodi "svako ko dobrovoljno pribavi strano državljanstvo generalno državljanstvo Austrije, a da ga ne bi izgubili moraju da se prijave pismenim putem, i da pre dobijanja stranog državljanstva dobiju pismeno odobrenje".

Jugoslovenski pasoš Handkea

Još se vodi polemika da li se Hanke prijavio unapred međutim, verovatnoća je mala, pišu tamošnji mediji. Prema nezvaničnoj izjavi jednog visokorangiranog austrijskog zvaničnika "ovo podseća na slučaj Andi Goldbergera, padobranca koji je prihvatio državljanstvo Srbije, ali je brzo nadoknadio dokumentaciju.

Peter Handke
Peter Handke, Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

Slučaj Petera Handkea će se sada razmatrati u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije. Jugoslovenski pasoš Handeka otkriven je sasvim slučajno, kada su primećene fotografije u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, uključujući i dve iz njegovog jugoslovenskog pasoša sa sve slikama Handkea.

Navodno, Handke nije žele da šalje političku poruku sa preuzimanjem pasoša. Prema pojedinim izvorima, Handke je pasoš uzeo 1999. godine samo da bi "mogao da boravi u jeftinijim srpskim hotelima". 

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mrzim_Radončića
  07/11/2019 - 13:22
  Ko je prvi nobelovac????
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi