Vakcina
Tanjug
Vakcina

Tanjug

Vakcina, Foto: Tanjug

Uprkos tvrdnji da je engleska Agencija za javno zdravstvo saopštila da je prirodno stečeni imunitet bolji od onog koje pružaju Osfordova (AstraZeneca) i Fajzerova vakcina, u izveštaju ovog tela nijedna od ovih vakcina nije spomenuta, te se prenošenje ovog izveštaja na takav način može smatrati prenošenjem lažnih činjenica.

Naime, SIREN studijom istraživalo se u kojoj su meri osobe koje se oporave od kovid-19 virusa zaštićene od reinfekcije ovim virusom, odnosno koliko dugo traje prirodno stečeni imunitet na novi koronavirus. Studija je sprovedena na medicinskom osoblju u Velikoj Britaniji u periodu od polovine juna do početka novembra 2020. godine.

Ustanovljeno je je rizik od reinfekcije za 83 odsto manji kod osoba koje su već preležale kovid-19, te da prirodno stečeni imunitet traje pet meseci nakon primarne infekcije. Dodaje se međutim, da postoji rizik da imuna osoba može i dalje imati virus u nosu ili grlu i tako ga preneti na zdrave osobe.

Namera SIREN studije je bila da utvrdi nivo zaštite od reinfekcije nakon što je neko preležao koronu, ali ne nužno da taj rezultat uporedi sa efikasnošću vakcina.

Uprkos tvrdnji da je engleska Agencija za javno zdravstvo saopštila da je prirodno stečeni imunitet bolji od onog koje pružaju Osfordova (AstraZeneca) i Fajzerova vakcina, u izveštaju ovog tela nijedna od ovih vakcina nije spomenuta.

Podaci PHE Siren studije, koja prati zdravlje više od 20.000 medicinara u više od 100 gradova u Britaniji, pokazala je koliko je članova zdravstvenog osoblja dobilo korona virus više od jednom.

Utvrđeno je da je 6.614 medicinskih radnika dobilo virus u prvoj polovini 2020. godine, a samo 44 osobe iz ove grupe su ponovo obolele od korone, preneo je Dejli mejl.

Dodaje se da je samo 15 od 44 osoba koje su se ponovo inficirale su razvile simptome kovida, ostali su bili asimptomatski slučajevi.

Istraživački tim je rekao da mogu da kažu da prirodni imunitet na kovid 19 traje najmanje pet meseci, jer toliko dugo traje studija, koja će se nastaviti i u narednih 12 meseci.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Panicarka

14.01.2021 16:16

Koji su to sumanuti saveti! Prelezis koronu za tri, cetiri nedelje, a onda se oporavljas jos sest meseci! Moja drugarica se jos uvek nije vratila na staro: jedva se popne na prvi sprat, Jedva se obuce!