Jan Kuciak
Ringier Axel SPringer
Jan Kuciak

Ringier Axel SPringer

Jan Kuciak, Foto: Ringier Axel SPringer

Time je prošlogodišnje ubistvo koje je dovelo i do smene u vrhu vlasti Slovačke, i pobedu autsajderke Zuzane Čaputove na predsedničkim izborima, došlo na korak konačnom raspletu.

PROČITAJ JOŠ:

Mozaik

Jan Kuciak prvi je novinar koji je ubijen u Slovačkoj od osamostaljenja zemlje. Likvidiran je hicima iz blizine prošle godine u svojoj kući u Velikoj Mači kraj Trnave, zajedno sa verenicom, Martinom Kušnirovom. Oboje su imali samo 27 godina, egzekucija je odavala utisak profesionalnog mafijaškog posla, a nije je bilo teško povezati s Kuciakovim novinarskim radom.

Policija

Alo!/Marko Metlaš

Policija, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Na portalu Aktuality.sk, za koji je istraživao, nedugo pre toga je objavio niz tekstova o navodnoj umešanosti visokih slovačkih političara u nezakonite poslove s mafijaškim klanom "Ndrangheta", što je uključivalo i milionske muljaže s evropskim poljoprivrednim subvencijama. Pucnji u Kuciaka žestoko su uzdrmali slovačku i evropsku javnost, pa su zbog višemesečnih protesta i građanskih pritisaka naposletku bili prisiljeni dati ostavke i premijer vladajuće stranke SMER Robert Fico i njegov ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak.

Nekoliko meseci pre smrti Jan Kuciak primio je uznemirujući telefonski poziv jednoga od najistaknutijih slovačkih poslovnih ljudi. Bio je napisao više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kocneru rasplećući njegov biznis-model kao mozaik koruptivnih radnji koje su omogućile njegove bliske veze s policijom, politikom i tužiteljima. Marian Kocner, od ranije poznat i po sprezi s organiziranim kriminalom, bio je jako besan.

PREPORUČUJEMO:

Reporteru je zapretio da će mu početi posvećivati posebnu pažnju. Kuciak je prijavio pretnju policiji.

Posebni tužitelj je ubistva utvrdio da je Kocner navodno organizovao smaknuće Kociaka angažujući kao "izvršitelje" bivšeg policajca Tomasa Szaboa, bivšeg vojnika Miroslava Marčeka i Alenu Zsuzsovu. Četvrti osumnjičeni, Zoltan Andrusko, priznao je da im je Kocner platio više od 80.000 evra za taj "posao", ali još je otvoreno pitanje je li projekt smaknuća bio tajkunova samostalna režija ili su u sve bili upućeni i njegovi prijatelji u vladi.

Bivši ministar policije Kalinak godinama je s njime poslovno sarađivao.

Podršku protestima protiv vlade davao je slovački predsednik Andrej Kiska. Njegova je zasluga ključna i u nagovaranju na predsedničku kandidaturu advokatice Zuzane Čaputove.