Mohamed Morsi
Profimedia
Mohamed Morsi

Profimedia

Mohamed Morsi, Foto: Profimedia

Morsi je preminuo nakon što se onesvestio tokom suđenja i boravka u bolnici, javila je državna televizija.

Prema najnovijim informacijama, on je doživeo moždani udar. 

Nekadašnji lider Muslimanskog bratstva upravljao je zemljom između juna 2012. i jula 2013. godine.

Morsi je potekao iz sada zabranjenog Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu.

Muhamed Mursi Isa el Ajat peti je i bivši predsednik Egipta, koji je vršio tu dužnost od 30. juna 2012. do 3. jula 2013. godine.

21. aprila 2015. osuđen je na 20 godina zatvora, optužen je za podsticanje mučenja, hapšenja i ubistava demonstranata za vreme demonstracija u Egiptu.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Jedan od njegovih glavnih ciljeva tokom predsedničkog mandata bilo je sticanje podrške za izglasavanje novog ustava Egipta. Mursi podupire ustav koji bi štitio ljudska prava, ali u suštini traži primenu islamskog zakona šerijata u svim sferama života, pa i po tom pitanju.

Podsetimo, sredinom 2013. godine, širom Egipta su započele demonstracije u kojima su građani tražili ostavku Mursija zbog nerešenih problema u državi.

SSSR

Profimedia

Egipatska vojska je 1. jula izdala 48-časovni ultimatum u kojem zahteva od političkih partija da stupe u pregovore s demonstrantima i zapretila vojnom intervencijom ako se nemiri do tada ne stišaju. Istog dana su četiri ministra Mursijeve vlade dala ostavku, nakon čega su u parlamentu ostali samo pripadnici Muslimanske braće.

Mursi je 2. jula odbio ultimatum egipatske vojske tvrdnjom da će na svoj način rešiti krizu.

Vladimir Putin

AP

Veće, čiji su članovi ministar odbrane Abdel Fatah el Sisi, Muhamed el Baradei, veliki imam Ahmed el Tajeb i koptski papa i patrijarh Teodor II, preuzelo je vlast 3. jula i proglasilo Mursijev predsednički mandat nevažećim.

Morsi je uhapšen nakon državnog udara i do sada se nalazio u zatvoru, a optužen je za špijunažu.

Tužilaštvo je do 2016. godine tražilo smrtnu kaznu za Morsija, ali je zahtev tužilaštva preinačen kada je naloženo novo suđenje.

Pročitajte i: