Lukašenko
AP/Tanjug
Lukašenko

AP/Tanjug

Lukašenko, Foto: AP/Tanjug

Do raspada bivšeg Sovjetskog Saveza 1991. godine Belorusija je bila jedna od industrijski najrazvijenijih članica, a sa svojim razvićem je nastavila i u novom milenijumu.

Pročitajte još:

Svako ko je ikada krenuo put Belorusije čuo je gomilu predsrasuda i “lažnih činjenica” o tome kako se zaputio u zemlju diktatora i nedemokrata. Svako je barem jednom čuo za Aleksandra Lukašenka koji prema tim pričama “krši ljudska prava, hapsi opoziciju, a demokratiju ne pušta ni da priviri u Belorusiju”. Ipak, koliko su sve te čaršijske priče tačne? Kakav je zapravo život u Belorusiji? Zašto je Amerika “obećana zemlja”, a ne na primer Belorusija?

Belorusija je svoj suverenitet proglasila još davne 1990. godine, a nezavisnost već naredne godine. Aleksandar Lukašenko na svoju državničku funkciju stupa 1994. godine i na njoj je do dan danas, a zašto ako je diktator? Zbog čega narod nije sa vlasti “skinuo” beloruskog diktatora kako ga mnogi nazivaju, nego ga već 26 godina pušta da Belorusiju vodi u budućnost?

Zato što stvari nisu uvek takve kakvim ih mnogi prozapadno orjentisani analitičari i političari predstavljaju, već je istina upravo u izbornoj volji i odabiru naroda da Lukašenko i dalje gradi bolje sutra Belorusije. Naime, svako ko se uputi u Belorusiju treba da bude spreman da sve predsrasude odbaci i uvidi da je to zemlja koja je jedna od retkih u kojoj je školovanje besplatno, u kojoj polovina radno sposobnog stanovništva radi u industrijskoj grani, koja ima razvijenu mašinsku industriju i izvozi koji premašuje nekoliko desetina milijardi dolara.

Lukašenko

AP/Tanjug

Lukašenko, Foto: AP/Tanjug

Belorusija je jedna od retkih zemalja koja je istovremeno članica nekoliko potpuno različitih međunarodnih organizacija. Od Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), ili ruskog vojnog saveza, potom Evroazijskog ekonomskog saveza ili ruske EU, do Partnerstva za mir pod okriljem NATO-a i Istočnog partnerstva pod okriljem EU. Belorusija je i član Pokreta nesvrstani, a Aleksandar Lukašenko je posmatrač Šangajske organizacije za saradnju, u Saveznoj je državi Rusije i Belorusije, a ne treba izostaviti da je država koju vodi i članica MMF-a i Svetske banke.

Podatak koji govori u prilog koliki je ustvari standard života u Belorusiji jeste i to što je gotovo polovina radnog stanovništva zaposlena je u krupnim industrijskim gigantima, od proizvodnje traktora, velikih teretnih vozila, do rada u hemijskim fabrikama i mlečnoj industriji. Belorusija ima ogromno izvozno tržište za svoje proizvode, a glavni energenti (nafta i gas) dostupni su po nižim cenama u odnosu na cenu koju plaćaju članice EU. Razvijena je industrija traktora i drugih poljoprivrednih i građevinskih mašina, zatim hemijska, tekstilna i drvoprerađivačka industrija. Ekonomski bilans Belorusije u 2018. iznosio je 60 milijardi dolara, a samo šest odsto građana u Belorusiji ima primanja niža od granice siromaštva.

Minsk, Belorusija

AP/Tanjug

Minsk, Belorusija, Foto: AP/Tanjug

Za 2020. godinu Svetska banka prognozira pad beloruske privrede za najmanje dva odsto, što je neuporedivo manje od većine evropskih zemalja koje se nalaze u korona krizi. Prema prvim procenama za prvi kvartal ove godine, SAD će biti na oko minus 4,8 odsto rasta, a EU na minus 3,5 odsto.

Ono što je veoma važno za sliku o Belorusiji, jeste odluka predsednika da uvede državne mere za povećanje nataliteta, te je tako odobren program za podsticanje nataliteta u zemlji prema kom za prvo dete porodice dobijaju 10 hiljada dolara, a porodicama sa više dece biće pokriveni svi životni troškovi i dodeljeni stanovi. Takođe, škola je besplatna, a nezaposlenosti gotovo da nema, a tome svedoči i podatak i da već godinama unazad stopa nezaposlenosti ne prelazi 1 odsto.

Poređenja radi, u Americi je nezaposlenost između 15 i 20 odsto, što je znatno više nego što je bilo u vreme velike recesije 2008. i 2009. godine, a nezaposlenih u brojkama je skoro 30 miliona. Više od 22 miliona Amerikanaca je zatražilo beneficije od države usled siromaštva, a nedavno je objavljeno da se mnogi iz prestonice Amerike i Njujorka sele u “jeftinije gradove” jer je kriza neizdrživa. Liči li sad Belorusija na diktaturu ili “obećanu zemlju”?

Minsk, Belorusija

AP/Tanjug

Minsk, Belorusija, Foto: AP/Tanjug

Građanima Belorusije je na raspolaganju kupovina svih svetski poznatih brendova, gorivo je jeftinije nego u mnogim evropskim zemljama, a izdavanja za komunalije su duplo manja nego u mnogim balkanskim zemljama. Gvozdena disciplina vlada, ali na dobrobit građana, a ne kao oličenje diktature. Naime, građani su veoma disciplinovani, nema smeća po ulicama, a od pre pet godina niko ne sme da pije alkohol van ugostiteljskih objekata. Ovakva slika ne može se videti na krajnjem zapadu, a prema dostupnim podacima policija SAD je samo 2015. godine ubila 102 nenaoružana Afroamerikanca, a u 97 odsto slučajeva policajci koji su učestvovali u pucnjavi nisu optuženi za bilo kakav zločin, a 2019. godine zabeležen je najveći broj masovnih ubistava i to čak 211 slučajeva.

Minsk, Belorusija

AP/Tanjug

Minsk, Belorusija, Foto: AP/Tanjug

Prema dostupnim podacima, broj ubijenih ljudi u SAD-u na 100.000 stanovnika je 5,35, dok je u Belorusiji taj broj 3.58. Već pet godina unazad na ulicama Amerike stalno su aktivni protesti protiv vlasti i represivnog režima koji krši ljudska prava i ne mari za ljudske živote. Gde je tu demokratija i vladavina prava? Kako više “američki san” nije toliko lep za sanjanje?

U Belorusiji svaki kvart ima crkvu novijeg datuma, poštuju se verske slobode, sve nacije su podjednako zastupljene, građanima su na raspolaganju autobusi, trolejbusi i metro po niskim cenama karte, zdravstveni sistem je dostupan svim građanima, a u Americi od siromaštva i paprenih cena zdravstvenih usluga, građani ni ne pomišljaju da bilo gde krenu, a kamoli da se leče. Prema podacima iz januara preko 30 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, dok je u Belorusiji besplatno za sve građane.

Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko

Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko, Foto: Andrei Stasevich/BelTA Pool Phot

Još jedan dodatni pokazatelj koliko je velika razlika između Belorusije i Sjedinjenih Američkih Država jeste raspodela bogatstva, takozvani džini (GINI) koeficijent, koji predstavlja odnos raspodele bogatstva među stanovništvom. Prema poslednje objavljenim podacima Svetske banke, Belorusija je u 2018. godini imala džini keoficijent od 25,2 odsto što je svrstava među zemlje u kojima vlada velika jednakost među stanovništvom i u kojima postoji jaka srednja klasa i mali broj ekstremno bogatih ljudi.

Takva situacija nije u Americi, te tamo prema podacima iz 2016. godine džini koeficijent iznosi čak 41,4 odsto. Pa šta je to onda što Belorusiju svrstava među diktatorske zemlje, a ne u one prozapadne sa demokratskim vrednostima? Ništa, osim laži o režimu u ovoj zemlji.

Da li će Aleksandar Lukašenko ostati na vlasti u Belorusiji?

 

.

Komentari (2)

Luka

17.08.2020 18:50

Već vidjen scenarijo,Zapadu treba Belorusija da dođe na granice Rusije.

vuk

19.08.2020 09:56

Mi polazimo od pogresne pretpostavke. Sve ovo nema nikakve veze sa pricom o demokratiji.JEdnostavno postoji ogromno trziste u Evropi gde zapad nema pristupa i ne moze da plasira svoje proizvode.I to je glavni problem. Zar je demokratija u Saudijskoj Arabiji gde ljude ubijaju po ambasadama i kralj vlada sto godina?Niko ih i ne pominje zato sto kupuju oruzje u milijardama dolara.SVe je to samo biznis i nista drugo.Zato su i nas rasparcali.