Bilal Hadfi, Pariz, napad
Facebook
Bilal Hadfi, Pariz, napad
Jedan od napadača u Parizu: Bilal Hadfi, Foto: Facebook

Zvaničnik je naveo da se racije izvode u Molenbeku i drugim oblastima Brisela.

 

U racijama je uhapšeno ukupno devet osoba.
Bilal Hadfi je identifikovan kao jedan od trojice napadača na stadionu u Parizu, naveo je AP.

Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da bi želeo da se izglasa amandman na ustav koji bi omogućio da se produži vreme pritvora za osumnjičene za terorizam bez optužnice.

Pretraženo je ukupno sedam lokacija u oblasti Brisela u okviru istrage o terorističkim napadima u Parizu prošlog petka.
Policija je u zoru pretražila jednu lokaciju u Lekenu, što je u direktnoj vezi sa istragom o terorističkim napadima u Parizu.

RUSKI NOVINARI NAPADNUTI U BRISELU

Ekipa ruskog televizijskog kanala NTV napadnuta je u Briselu, javio je ovaj kanal. NTV je javio ranije da je ekipa bila u predgrađu Brisela, gdje je tražila porodicu ili prijatelje terorista koji su izvršili samoubilački napad na fudbalskom stadionu u Parizu.

"Prvo smo govorili sa grupom tinejdžera, možda desetak ljudi. Najstariji nije bio stariji od 20 godina. I samo nekoliko minuta nakon što je intervju počeo jedan od njih je napao kamermana pokušavajući da mu otme kameru", rekao je novinar Konstantin Panjuškin, prenosi NTV.

On je dodao da je napadač počeo da tuče kamermana šakama i nogama, a zatim je cela grupa krenula na novinara i snimatelja.

"Svi su nas tukli i oborili nas na zemlju. Tukli su nas dok nam nisu uzeli ranac sa dokumentima, novcem i laptopom", rekao je Panjuškin.

NTV navodi da je nekoliko ljudi iz grupe napadača privedeno.

POTRAGA ZA SALAHOVIM VEZAMA U AUSTRIJI

Abdeslam je, zajedno sa još dve osobe, boravio u Austriji 9.septembra, a to je utvrđeno na osnovu rutinske policijske kontrole.

Pošto tada nije bilo poternica, on nije zadržavam, ali je pre par dana, nakon raspisivanja poternice, policija je počela da istražuje s kim se on sastao u Austriji.

Za sada je nepoznato koliko dana je proveo u Austriji, da li je bilo tajnih sastanaka sa simpatizerima Islamske države u Beču.

Inače u Austriji se, prema policijskim procenama, trenutno nalazi oko 250 džihadista, kao i do 1.000 simpatizera Islamske države. Boravi i 70 povratnika iz džihada.

Austrijske vlasti, tokom izbegličke krize, nisu jedno vreme registrovale izbeglice koje su prolazile kroz zemlju.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung" je Ahmad al Mohamad, koji se bombom razneo ispred stadiona u Parizu i ubio više osoba došao je preko izbegličke rute koja vodi sa Balkana preko Austrije.

"Karte za trajekt su koštale 51,40 evra. Ova osoba je 4. oktobra kod mene u Lerosu platila karte i 5.oktobra otputovala trajektom ka Pireju", objasnio je Dimitris Kastis, vlasnik turističke agencije "Kastis".

Zajedno sa Mohamadom je, za sada neidentifikovani muškarac, kupio kartu za trajekt.

Grčke vlasti, kao i srpske vlasti u Preševu, registrovale su Mohamada, a zatim se gubi svaki trag rute kojom je putovao.

Naime, austrijske vlasti u oktobru gotovo nisu sprovodili kontrole izbeglica pa ne postoje nikakvi podaci, rekao je jedna neimenovani policajac bečkom dnevniku.

Pretpostavka je da je Mohamad, bez daljih kontrola, i to besplatno autobusom ili vozom, nastavio putovanje do Nemačke, odakle je krenuo za Francusku.

PLANIRANI VIŠESTRUKI BOMBAŠKI NAPADI NA STADIONU

Grupa terorista planirala je višestruke bombaške napade na fudbalskom stadionu u nemačkom gradu Hanoveru u vreme igranja prijateljske utakmice Nemačka-Holandija 17. novembra, koja je otkazana, piše danas "Bild".

 

Tabloid navodi da je nabavio primerak dokumenta koji je nemačka obaveštajna služba dala ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru, čiji je sadržaj bio toliko šokantan da je vlastima samo preostalo da otkažu meč.

Na osnovu podataka stranih obaveštajnih službi, u dokumentu se detaljno opisuje kako je grupa napadača planirala da aktivira više eksplozivnih naprava na stadionu, kao i da aktivira bombu u centru grada.

Napadači su planirali da prokrijumčare eksplozive na stadion u kolima hitne pomoći, a lider grupe trebalo da je snimi napad na stadionu. Nakon ponoći, planiran je još jedan napad na železničkoj stanici u Hanoveru.

IDENTIFIKOVAN OSUMNJIČENI TERORISTA U ŠVEDSKOJ

Švedska policija je identifikovala danas osobu za kojom traga širom zemlje nakon što je proglašen najviši stepen upozorenja na terorističke napade. Mere bezbednosti pojačane su oko mogućih meta, poput glavnih železničkih stanica i parlamenta.

Slike osumnjičenog Mutara Muthana Madžida podeljene su policijskim jedinicama širom zemlje. Mediji su objavili sliku nasmijanog, mlađeg muškarca obučenog u tamnu odjeću.

Javna televizija SVT javila je, pozivajući se na policijske izvore, da je osumnjičeni iračkog porekla i star oko 25 godina. Tabloid "Ekspresen" preneo je da je Madžid član "Islamske države".

 

 

 

Dodatni paket mera za borbu protiv terorizma u Belgiji

Belgijski premijer Šarl Mišel najavio je novi paket dodatnih antiterorističkih mera nakon prošlonedeljnih napada u Parizu. Mišel je rekao da će 400 miliona evra biti izdvojeno da bi se proširila borba protiv terorizma, preneo je AP. On je poslanicima u specijalnoj saopštenju najavio da će biti povećan broj osoba koje su zadužene za bezbednost kao i da će specijalna pažnja biti usmerena ka iskorenjivanju slanja poruka mržnje.