POČEO USTANAK U SAD! Rafali oko Bele kuće, ima ranjenih, uhapšena i ćerka gradonačelnika Njujorka! Vašington uveo policijski čas! (VIDEO)

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas.

Amerika
Amerika, Foto: Tanjug/AP

Rasni i klasni neredi širom Amerike nastavljeni su i tokom pete noći protesta zbog ubistva Džordža Flojda. Zapaljene su vatre oko Bele kuće. Potpuni haos je u Filadelfiji. Uhapšena je ćerka gradonačelnika Njujorka.

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

Nekoliko požara zapaljeno je u neposrednoj blizini mesta u kojem borave predsednici SAD, a pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

Taj potez vlasti, međutim, nije obeshrabri demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gde su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Amerika
Amerika, Foto: Tanjug/AP

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći deo noći, kako piše Filadelfija inkvajerer, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

U Bostonu, učesnici protesta zapalili su nekoliko policijskih automobila.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, ćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD. Ona i još stotinjak ljudi odbili su da se sklone sa ulice, kada im je to naredila policija, javlja Njujork post.

Takođe u Njujorku, policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Neredi su zabeleženi i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu…

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Zoran
  01/06/2020 - 11:46
  Ne dajte da vas istrebe kao indijance.
 • Korisnik: baba roga
  01/06/2020 - 08:17
  zašto UN ne reaguje? Kršenje ljudkih prava.Zašto ne uvedu sankcije zlotvorima?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi