Američki avion
EPA/Valda Kalnina
Američki avion

EPA/Valda Kalnina

Američki avion, Foto: EPA/Valda Kalnina

 

* Američki borbeni avioni i helikopteri poslati su kako bi uplašili militante

* Snage koje podržava turska vojska na severu Sirije su "prišle preblizu" američkim trupama u Ajn Isi

* Informaciju je potvrdio Pentagon, a Vašington je poslao protestnu notu Ankari

F-15 borbeni avioni i AH-64 "Apač" korišćeni su u utorak u "pokazivanju snage", rekao je novinarima neimenovani američki zvaničnik, nakon što su militanti "prekršili stalni sporazum" da ne prete američkim trupama. Zvanična žalba podneta je turskoj vojsci diplomatskim putem, dodao je zvaničnik.

Neočekivan obrt na frontu! Snage Damaska lete preko pustinje, zauzeli dva grada i aerodrom, udarac okreću u pravcu Ankare! (FOTO)

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 15.10.2019. 19:39 Sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad gradom Tabka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka, kao i nad brojnim mostovima na reci Eufrat i dve hidroelektrane, objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Iako su se američke trupe protekle nedelje povlačile iz Sirije, pojedini operateri specijalnih snaga očigledno su još uvek u oblasti Ajn Isa, smeštenoj na strateškom magistralnom putu M-4, na pola puta između sirijsko-turske granice i bivše prestonice "kalifata" Islamske države - grada Rake.

Pročitajte još:

Prošle nedelje, Turska je pokrenula vojnu operaciju "Izvor mira" sa namerom uspostavljanja "sigurne zone" u Siriji - uglavnom na teritoriji koju drže kurdske milicije u savezu sa SAD (sada u savezu sa Damaskom), ali koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Hitno sazvana sednica Saveta bezbednosti UN!

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 16.10.2019. 07:43 - 16.10.2019. 07:49 Haos se mora zaustaviti. Savet bezbednosti, Foto: AP/Kim Haughton * Turske snage su u Siriji započele vojnu operaciju 9.

Umesto turskih vojnika, čini se da su trupe u operaciji džihadisti, jer se slično dogodilo i 2016. godine tokom operacije "Štit Eufrata" koja je ciljala sever Alepa, kao i "Maslinova grančica" koja je ciljala Kurde Afrina.

Dok je zapadna štampa ranije ove militante nazivala "umerenim pobunjenicima", visoki američki zvaničnik nazvao ih je "razbojnicima, banditima i gusarima koje je potrebno izbrisati sa lica zemlje".

U međuvremenu, Kurdi su postigli sporazum sa snagama sirijske vlade da se prebace zajedno na granicu i blokiraju militante. 

BONUS VIDEO: Građani Šapca