Ilham Alijev
EPA
Ilham Alijev

EPA

Ilham Alijev, Foto: EPA

On je konstatovao da je gotovo svaka građevina uništena i najavio dolazak međunarodnih eksperata koji će učestvovati u proceni ratne štete, preneo je TAS.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su pod okriljem Rusije sporazum o prekidu neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha, javile su jutros agencije.

Da li će doći do novog rata na Kavkazu?

 

Sukobljene strane na kraju sporazuma, koji je na snagu stupio u ponedeljak u 21:00, zadržavaju „položaje koje zauzimaju“.

Rusija je rasporedila skoro 2.000 mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja, kojim se predviđa da Azerbejdžan povrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije i dalje pod kontrolom separatista i Jermenije.

Putin je izrazio nadu da bi sporazum mogao da dovede „do stvaranja uslova neophodnih za trajno rešenje“.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev pozdravio je „kapitulaciju“ Jermenije.

Pašinjan

Tanjug

Pašinjan, Foto: Tanjug

On je rekao da je jermenski premijer „kukavica“ zbog toga što nije potpisao zajedničku deklaraciju pred kamerama.

Pašinijan je na Fejsbuku naveo da je njegova odluka „užasno bolna“ i za njega i za jermenski narod.

Urbzo po njegovoj objavi, nezadovoljni demonstranti okupili su se ispred sedišta jermenske vlade i parlamenta.

Stotine demonstranata su upale i u zgradu vlade, razbijajući prozore i lomeći po kancelarijama, uzvikujući da je premijer Nikol Pašinijan „izdajica“, prenosi AFP.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti, a poslednji je izbio 27. septembra.