Džo Bajden
EPA
Džo Bajden

EPA

Džo Bajden, Foto: EPA

Često se zanemaruje da Donald Tramp trenutno ima priznanje da je najstariji ikada predsednik SAD-a i da je imao 70 godina u vreme inauguracije. Bajden će uzeti i taj trofej ako bude inaugurisan u januaru 2021. godine, pošto je prošlog meseca napunio 78 godina. Uprkos tome, on je zapravo mlađi od sadašnjih lidera Doma i Senata!

Iako su svi glavni posrednici moći u Vašingtonu stariji od "gerontokratije" koja je vladala Sovjetskim Savezom 1970-ih i 1980-ih, nećete čuti da američki glavni mediji vrše poređenje, jer to ne bi odgovaralo njihovom narativu.

Svakako, bilo je nekih pažljivo baždarenih razgovora o "kognitivnom padu" senatorke Diane Feinstein, koja ima 87 godina. Ali Feinstein je iz većinski demokratske države i može se lako zameniti istovremeno sa Kamalom Haris, Bajdenovim kandidatom koja još uvek nije podnela ostavku u Senatu.

Nensi Pelosi iz rekova kalifornijskih demokrata ima 80 godina i često je izazivala čuđenje pojavljivanjem na TV-u.

Još 2018. godine, Pelosi je insistirala na tome da je bilo kakav razgovor o tome da bi bio poželjniji neko mlađi "čist seksizam", i bez problema je prigrlila funkcije unutar stranke. U isto vreme svi pamte da je Pelosi često zaboravljala imena svojih kolega.

Rođen nekoliko meseci pre Bajdena 1942. godine, Mekonel ima 78 godina. Kada je bio vrlo mlad imao je dečiju paralizu i, iako je uspešno lečen, ceo život je imao poteškoće sa penjanjem uz stepenice. Iako nije pokazivao nikakve znake demencije, njegovi politički izbori odnedavno su sigurno naterali neke republikance da se zapitaju da li je on zaista zakonodavni genije za koga ga podržavaju.

Čelnik manjinske grupe u Senatu Čak Šumer (D-Njujork) ima „samo“ 70 godina, ali je zapravo u kongresu duže od MekKonela, ako neko odbrojava njegovih 18 godina u Domu pre nego što je izabran u Senatu 1998. godine.

Samo lider manjinske kuće Kevin MekKarti (55) tehnički se kvalifikuje kao član „Generacije X“, a ne kao Bejbi bumer. Nema nikakav hladnoratovski politički prtljag poput ostatka, jer je u Domu bio tek od 2006. Ako republikanci nekako osvoje većinu u Domu 2022. godine, mogao bi steći veći uticaj - ali to su u ovom trenutku spekulacije, po obe tačke.

U međuvremenu, mlada aktivistička kuća koja je došla sa „Plavim talasom“ iz 2018. godine, poput Aleksandrije Okasio-Kortez (D-Njujork), pod nadzorom je stare garde. Prošle nedelje ona je odbijena u Komitetu za energetiku i trgovinu Doma.

Debata Tramp-Bajden

EPA

Debata Tramp-Bajden, Foto: EPA

Uporedite ovo stanje američke politike sa ozloglašenom „gerontokratijom“ Sovjetskog Saveza. Trojica ostarelih sovjetskih vođa umrli su jedan za drugim između 1982. i 1985. godine, što je podstaklo tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana da kaže „Kako da stignem bilo gde s Rusima ako oni i dalje umiru?“ Ipak, Regan je tada imao 74 godine, bio je stariji od sve trojice.

Leonid Brežnjev imao je 54 godine kada je preuzeo Komunističku partiju 1964. godine. Radi političke stabilnosti, ostao je figura nakon moždanog udara 1975. godine i "vladao" je SSSR-om do svoje smrti 1982. godine, jer se niko u partiji nije mogao složiti oko toga ko bi trebalo da ga nasledi. Njegov 18-godišnji mandat kasnije je nazvan „Brežnjevljevom stagnacijom“.

Bivši šef KGB-a Jurij Andropov, deo trijumvirata koji je vodio stvari u većem delu poslednjih godina Brežnjeva, umro je u 70-oj godini 1984. Vodio je Sovjetski Savez manje od 16 meseci. Konstantin Černenko, 73, preuzeo je mesto Andropova - i umro je u martu 1985, nakon samo 13 meseci upravljanja. Njegov naslednik, Mihail Gorbačov, tada je imao 54 godine, bio je dve godine mlađi od Kamale Haris.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

22.12.2020 19:09

Crkotine...