Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden
Alo.rs/Shutterstock
Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden

Alo.rs/Shutterstock

Izbori u SAD, Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Alo.rs/Shutterstock

Drami su dodatno doprineli i zastoji u brojanju glasova u četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija. Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine sa brojanjem i nastavi sa radom u sredu, odnosno, od 16 sati po našem vremenu, javljaju američki mediji.

Šta ako su kandidati izjednačeni?

Pošto je tesna trka, postavlja se pitanje šta ako Tramp i Bajden budu izjednačeni kada je reč o glasovima.

U tom slučaju, novoizabrani Predstavnički dom izabrao bi predsednika, dok bi Senatu pripala odgovornost da se izabere potpredsednik države.

Dvanaesti amandman Ustava SAD uređuje kako se šef države i potpredsednik biraju, ističe da će volja Predstavničkog doma biti uzeta u obzir u skladu sa delegatima država - svaka država ima po jedan glas. Prosta većina, odnosno 26 glasova ili više neophodno je za pobedu.

U moderno doba se još nije desilo da su dva kandidata nerešena, a proces je izglasan u 19. veku, uključujući izbore iz 1800. godine kada su kandidati bili Tomas Džeferson i Eron Bur.

Odlazak na sud

Tramp je danas tokom obraćanja rekao da bi izbori mogli da dobiju epilog pred Vrhovnim sudom, a Bajden je kazao da će prihvatiti konačni rezultat.

Prvi čovek Amerike istakao je da su izbori “prevara američke javnosti” i najavio da će se obratiti Vrhovnom sudu zbog toga.

Oba kandidata formirala su brojne pravne time koji služe kao savetnici u predizbornoj i izbornoj trci, posebno u državama gde je borba za svaki glas.

Demokrate su pre nekoliko meseci upozorile da će Tramp pokušati da baci senku na rezultate tako što će tvrditi da je reč o prevari.

Ukoliko izbori dođu do suda, procesi bi mogli da traju nedeljema.

Pročitajte još:

Komentari (2)

QQLELE

04.11.2020 11:03

Razbuce ga Tramp, Bajden moze da pobedi jos u dve drzave i imace 246 , a Tramp u 5 drzava i imace 276

Ruzica

04.11.2020 11:20

Ja sam za pobedu Donalda Trampa. Mada su Americki presednici zaboravili na koronu virus i na veliki broj zarazenih. Sada se bije bitka za pobedu, ali treba da misle i na svoje zdravlje i zdravlje svih ljudi, tu je resenje, fotokataliticki preciscivac vazduha. Koji ce spreciti prenosenje zaraze jer je efikasan za dezinfekciju vazduha u zatvorenom prostoru. Prilikom glasanja velikog broja stanovnistva treba se zastititi od virusa koji je sve jaci i opasniji po ljudstvo.