Džo Bajden
EPA/ Anna Moneymaker
Džo Bajden

EPA/ Anna Moneymaker

Džo Bajden, Foto: EPA/ Anna Moneymaker

Pozivajući se na zvaničnike upoznate sa operacijom, Njujork Tajms navodi da se očekuje da "naredna tajna akcija" usmerena na Rusiju započne tokom naredne tri nedelje i da je predviđeno da sajber napadi budu "očigledni" predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama ali, ne i "širem svetu".

Napad će se verovatno poklapati sa novim ekonomskim sankcijama protiv Moskve, kao i izvršnom naredbom predsednika Džoa Bajdena koja bi pojačala sigurnost mreža američke vlade.

U intervjuu prošle nedelje, Džejk Sulivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je za Tajms da podržava izvođenje tajnih operacija koje bi "Rusi razumeli, ali možda neće biti vidljive širem svetu", tvrdeći da će takve akcije primorati "široku stratešku diskusiju" sa Moskvom.

Vladimir Putin

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

Vladimir Putin, Foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

Navodno neizbežni sajber napad uokviren je kao odmazda na proboj SolarVinds visokog profila. Hak, koji je prvi put prijavljen u decembru, pružio je bedkodni pristup programu za upravljanje mrežom koji je distribuirala kompanija SolarVinds iz Teksasa.

Hakeri su uspeli da iskoriste eksploataciju da kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi širom sveta, kao i devet američkih vladinih agencija. Opisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber napada do danas, trebalo je osam meseci pre nego što je otkriveno šta se desilo.

Vašington tvrdi da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć strane vlade. Američke obaveštajne agencije tvrdile su da je napad "verovatno ruskog porekla", ali nisu pružile dokaze za tu tvrdnju.

Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u incident, nazivajući optužbu "još jednim neutemeljenim pokušajem" SAD-a da ocrni Rusiju.

Govoreći prošlog meseca za CBS, Sulivan je rekao da će SAD upotrebiti "mešavinu viđenih i neviđenih alata" da kazne Rusiju zbog navodnog izvršenja napada SolarVinds.

Komentari (6)

DEKI

08.03.2021 19:03

Američki presednik misli da je precednik celoga sveta. Neka piše testament

đoda

08.03.2021 19:40

To je neminovno, u pretpostavkama to stoji već par godina. I Tarabići i deda Miloje su to predvideli, baba Vanga, Amerika je sotona, samo bojim se da Rusija toga nije svesna, a ni Srbija. Srbija u najskorije vreme MORA DA OBEZBEDI GRANICE!!!

Goran

08.03.2021 19:50

Senilna matora budaletino, tvoji hakeri nisu ni do kolena Ruskim i Kineskim. Zato kada budete dobili kontra napad od istih necete znati sta cas je snaslo. Da su toliko dobri oni bi vec odavno nesto uradili, ovako ti zvucis kao nasa narodna izreka "plasis mecku resetom". Zato bi ti bilo bolje da stvarno ne "diras mecku po pi...".

Hyuz

08.03.2021 22:31

Zato i treba ograničiti do koliko godina sme da se kandiduju za predsednika,a ne u Bajdenovim godinama postanes predsednik,pa ne znas ni sta pricas ni sta radis.

bata Kile

09.03.2021 02:40

Čuj napada Rusiju,jedan od boljih viceva i pošalica za ovu 2021.

Sudija

09.03.2021 07:46

Hajde vise ostavite se tih nebuloza u koje ni mala djeca vise ne vjeruju. Okrenite se svi sebi i vi rjesavajte problem americkih beskucnika sto je najveca tragedija u svijetu danas poslije gladi u Africi.