avion
privatna arhiva
avion

privatna arhiva

avion, Foto: privatna arhiva

Dobrovoljno testiranje obavljeno je u subotu na aerodromu Turku u Finskoj za sve putnike koji su stigli sa leta iz Skoplja, nakon što su vlasti otkrile da su dva glavna izvora poslednjih novih koronavirusnih infekcija u Finskoj letovi iz Severne Makedonije i Bukurešta, izjavila je ministarka za porodicu i socijalne usluge Krista Kuru novinarima.

- Epidemija je na Balkanu - rekla je Kuru, referirajući se na skromni porast broja zaraženih u Finskoj, prenosi "Rojters".

Obavezan dvonedeljni karantin i moguća testiranja na korona virus po dolasku u Finsku primenjivaće se na sve koji stignu iz zemalja koje imaju više od 8 do 10 novih slučajeva KOVID-19 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, saopštile su vlasti.

Trenutno se pravilo odnosi na većinu zemalja sveta, izuzev 25 zemalja, poput Italije, Japana, Grčke i Norveške, gde je infekcija i dalje mala. Prošle nedelje je broj zaraženih u Finskoj bio 2 do 3 na 100.000 stanovnika u toku 7 dana, a do ponedeljka je potvrđeno ukupno 7.601 slučaj i 333 smrtnih ishoda.

Prema poslednjem bilansu u Severnoj Makedoniji je registrovano 109 novozaraženih virusom korona, a jedna osoba je preminula, prenose makedonske medije.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije u toj zemlji iznosi 11.942.

Do sada je ozdravilo 8.087 pacijenata, 528 je preminulo, dok je broj aktivnih slučaja 3.327.