Ovaj dokument znači da će vakcinacija biti OBAVEZNA?

Ukoliko nismo primili vakcinu protiv korona virusa, uskoro nećemo moći da putujemo avionom, u najmanju ruku, a ugrožene su potencijalno i druge sfere života koje koje nisu najdirektnije zaštićene ustavnim pravima i međunarodnim pravnim aktima, upozorava američka novinarka, i politička komentatorka Helen Bujinski

korona vakcina
korona vakcina, Foto: shutterstock.com

Aviokompanije širom sveta su se već dobrovoljno prijavile da nameću obavezu vakcinacije, a za put će vam biti neophodan zdravstveni pasoš.

Ono što države nemaju mogućnosti da pravno nametnu svojim građanima, mogu korporacije ograničavanjem dostupnosti svojih usluga

Direktor australijske aviokompanije Kvantas je nedavno najavio da će uskoro putnici morati da dokažu da su vakcinisani na korona virus ukoliko žele da budu pušteni u avion. I dok su se mnogi zakleli da više neće leteti sa Kvantasom, uključujući i mnoge turističke agencije, IATA (Međunarodna asocijacija za aerotranspot) je najavila da će celokupna delatnost uskoro slediti primer ove kompanije. 

"Dok ljudi iz establišmenta smatraju da je ovo fantastična ideja, skeptici su bili užasnuti pomišlju da ih jedna korporacija može prisiliti da konzumiraju farmaceutsku tvorevinu samo da bi leteli. Najzloslutniji aspekt takvog postupanja je to što uopšte nećete biti prisiljeni", ističe Helen Bujinski.

Da li ste za obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa?

Ukupan broj glasova: 1707

 • DA: 20% (349)
 • NE: 80% (1358)

Od putnika će se očekivati ne samo da pribave dokaz o vakcinaciji, već i da ga prikažu koristeći naročitu mobilnu aplikaciju kao neku vrstu "zdravstvenog pasoša", koji bi prikazivao rezultate testiranja na covid 19 i eventualni vakcinarni status. Nastojanja IATA ima podršku i Međunarodne Organizacije Za Civilnu Avijaciju(ICAO) Ujedinjenih Nacija, koja određuje međunarodne standarde aerotransporta. Ipak, ono što omogućava kompanijama da donose mere koje države ne mogu, a da ne povrede prava svojih građana na telesni integritet, je to što su privatne. Imaju puno pravo da vam kažu: "Ako vam se ne sviđaju pravila - kupite svoj avion."

IATA ipak, ima i konkurenciju na ovom polju. Svetski ekonomski forum predlaže svoju verziju "zdravstvenog pasoša" koju finasira fondacija Rokfeler, inače sveprisutna kad je reč o pandemiji i rešenjima za novonastalu globalnu situaciju, navodi Bujinski i dodaje da su već tri konglomerata u oblasti aerotransporta već stala iza ovog projekta i apelovala na svetske vlade da prigrle koncept "zdravstvenih pasoša" naspram karantina.

Vakcina, korona
Vakcina, korona, Foto: AP University of Oxford/John Cai

Svetski ekonomski forum već godinama radi na programu KDTI, koja za cilj ima digitalno potvrđivanje identiteta putnika, navodno kako bise izbegli brojni bezbednosni rizici, kontrole i protokoli u vezi sa putovanjem radi ugodnijeg iskustva pojedinca, i trenutno sarađuje sa IATA-om ICAO-om da nametne ovaj model celom svetu.

Bujinski podseća da je vlada Slovačke je uspela da testira čak 97% svog stanovništva za manje od 3 nedelje, nagrađujući one koji su se odazvali izuzećem od policijskog časa i ograničenja okupljanja, i tvrdi da jedna od struja u Velikoj Britaniji nastoji da primeni ovaj model i na samu vakcinaciju.

Metod "štapa i šargarepe" ima mnogo veće šanse da urodi plodom i navede stanovništvo da prihvati vakcinu, kao i bilo koju drugu društvenu normu, nego samo "štap", odnosno ograničenja kretanja i okupljanja i kazne.

Povezane vesti

 • Korisnik: Gordian
  03/12/2020 - 13:37
  Ako vakcina stiti od gripa i ja odlucim da je primim,zasto bih se osecao ugrozenim od strane nekoga ko istu nije primio?Ja sam zasticen,on nije,on moze da se brine,ja nemam razloga zar ne?Tako da obavezna vakcinacija gubi smisao.
 • Korisnik: milovan
  03/12/2020 - 10:23
  Sve bi to bilo u redu sa obaveznom vakcinom.Ali. Onaj tko te prisiljava treba i da preuzme odgovornost ako coveku posle vakcinacije krene lose. Jave se neke nus pojave.Sta onda.Hoce li avio kompanija ili bilo tko drugi.Proizvodjac vakcine preuzeti odgovornost.I nadoknaditi stetu ostecenom i njegovoj familiji. Prvo to treba resiti pa onda ostalo. Ja garantujem da ni jedan proizvodjac vakcine nece prihvatiti odgovornost. A zasto onda druge firme koje ti isporuce neispravan proizvod moraju.
  • ono @milovan
   03/12/2020 - 14:33
   U Velikoj Britaniji su već doneli zakon da niko ne može da tuži Fejzer kompaniju, ako dobije posle vakcinacije nus pojave ili umre od vakcinacije.Pa do juce smo pričali kako je farmaceutska mafija najača na svetu, zar smo zaboravili. Mnogi će da se enormno obogate.
 • Korisnik: zzzz
  03/12/2020 - 08:48
  Pa valjda je drzava iznad kompanija???!!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi