korona vakcina
shutterstock.com
korona vakcina

shutterstock.com

korona vakcina, Foto: shutterstock.com

Aviokompanije širom sveta su se već dobrovoljno prijavile da nameću obavezu vakcinacije, a za put će vam biti neophodan zdravstveni pasoš.

Ono što države nemaju mogućnosti da pravno nametnu svojim građanima, mogu korporacije ograničavanjem dostupnosti svojih usluga

"Dok ljudi iz establišmenta smatraju da je ovo fantastična ideja, skeptici su bili užasnuti pomišlju da ih jedna korporacija može prisiliti da konzumiraju farmaceutsku tvorevinu samo da bi leteli. Najzloslutniji aspekt takvog postupanja je to što uopšte nećete biti prisiljeni", ističe Helen Bujinski.

Da li ste za obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa?

 

IATA ipak, ima i konkurenciju na ovom polju. Svetski ekonomski forum predlaže svoju verziju "zdravstvenog pasoša" koju finasira fondacija Rokfeler, inače sveprisutna kad je reč o pandemiji i rešenjima za novonastalu globalnu situaciju, navodi Bujinski i dodaje da su već tri konglomerata u oblasti aerotransporta već stala iza ovog projekta i apelovala na svetske vlade da prigrle koncept "zdravstvenih pasoša" naspram karantina.

Vakcina, korona

AP University of Oxford/John Cai

Vakcina, korona, Foto: AP University of Oxford/John Cai

Svetski ekonomski forum već godinama radi na programu KDTI, koja za cilj ima digitalno potvrđivanje identiteta putnika, navodno kako bise izbegli brojni bezbednosni rizici, kontrole i protokoli u vezi sa putovanjem radi ugodnijeg iskustva pojedinca, i trenutno sarađuje sa IATA-om ICAO-om da nametne ovaj model celom svetu.

Metod "štapa i šargarepe" ima mnogo veće šanse da urodi plodom i navede stanovništvo da prihvati vakcinu, kao i bilo koju drugu društvenu normu, nego samo "štap", odnosno ograničenja kretanja i okupljanja i kazne.

Pročitajte još:

Komentari (4)

zzzz

03.12.2020 08:48

Pa valjda je drzava iznad kompanija???!!!!

milovan

03.12.2020 10:23

Sve bi to bilo u redu sa obaveznom vakcinom.Ali. Onaj tko te prisiljava treba i da preuzme odgovornost ako coveku posle vakcinacije krene lose. Jave se neke nus pojave.Sta onda.Hoce li avio kompanija ili bilo tko drugi.Proizvodjac vakcine preuzeti odgovornost.I nadoknaditi stetu ostecenom i njegovoj familiji. Prvo to treba resiti pa onda ostalo. Ja garantujem da ni jedan proizvodjac vakcine nece prihvatiti odgovornost. A zasto onda druge firme koje ti isporuce neispravan proizvod moraju.

ono

03.12.2020 14:33

@milovan - U Velikoj Britaniji su već doneli zakon da niko ne može da tuži Fejzer kompaniju, ako dobije posle vakcinacije nus pojave ili umre od vakcinacije.Pa do juce smo pričali kako je farmaceutska mafija najača na svetu, zar smo zaboravili. Mnogi će da se enormno obogate.

Gordian

03.12.2020 13:37

Ako vakcina stiti od gripa i ja odlucim da je primim,zasto bih se osecao ugrozenim od strane nekoga ko istu nije primio?Ja sam zasticen,on nije,on moze da se brine,ja nemam razloga zar ne?Tako da obavezna vakcinacija gubi smisao.