Ovaj dokument znači da će vakcinacija biti OBAVEZNA?

Alo.rs/J.V. | vesti 2020-12-02 23:02:16 2020-12-02 23:02:16

Ukoliko nismo primili vakcinu protiv korona virusa, uskoro nećemo moći da putujemo avionom, u najmanju ruku, a ugrožene su potencijalno i druge sfere života koje koje nisu najdirektnije zaštićene ustavnim pravima i međunarodnim pravnim aktima, upozorava američka novinarka, i politička komentatorka Helen Bujinski

shutterstock.com

Aviokompanije širom sveta su se već dobrovoljno prijavile da nameću obavezu vakcinacije, a za put će vam biti neophodan zdravstveni pasoš.

Ono što države nemaju mogućnosti da pravno nametnu svojim građanima, mogu korporacije ograničavanjem dostupnosti svojih usluga

"Dok ljudi iz establišmenta smatraju da je ovo fantastična ideja, skeptici su bili užasnuti pomišlju da ih jedna korporacija može prisiliti da konzumiraju farmaceutsku tvorevinu samo da bi leteli. Najzloslutniji aspekt takvog postupanja je to što uopšte nećete biti prisiljeni", ističe Helen Bujinski.

Da li ste za obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa?

 

IATA ipak, ima i konkurenciju na ovom polju. Svetski ekonomski forum predlaže svoju verziju "zdravstvenog pasoša" koju finasira fondacija Rokfeler, inače sveprisutna kad je reč o pandemiji i rešenjima za novonastalu globalnu situaciju, navodi Bujinski i dodaje da su već tri konglomerata u oblasti aerotransporta već stala iza ovog projekta i apelovala na svetske vlade da prigrle koncept "zdravstvenih pasoša" naspram karantina.

Svetski ekonomski forum već godinama radi na programu KDTI, koja za cilj ima digitalno potvrđivanje identiteta putnika, navodno kako bise izbegli brojni bezbednosni rizici, kontrole i protokoli u vezi sa putovanjem radi ugodnijeg iskustva pojedinca, i trenutno sarađuje sa IATA-om ICAO-om da nametne ovaj model celom svetu.

Metod "štapa i šargarepe" ima mnogo veće šanse da urodi plodom i navede stanovništvo da prihvati vakcinu, kao i bilo koju drugu društvenu normu, nego samo "štap", odnosno ograničenja kretanja i okupljanja i kazne.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više