Pristalice Nove demokratije i njihov lider
Printscreen/Youtube
Pristalice Nove demokratije i njihov lider

Printscreen/Youtube

Pristalice Nove demokratije i njihov lider Kirjakos Micotakis, Foto: Printscreen/Youtube

Prema prvim izlaznim anketama, objavljenim nakon što su birališta zatvorena u 19 časova po lokalnom vremenu, Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa osvojila je između 38 i 42 odsto glasova i imaće između 155 i 167 mesta u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Pročitajte još:

Na drugom mestu je vladajuća Siriza, koju predvodi premijer Aleksis Cipras, sa osvojenih između 26,5 i 30,5 odsto glasova, odnosno između 77 i 82 mesta u parlamentu, prenosi ANA.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori stižu u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ikarija, Grčka

Profimedia

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grčkoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.