Sirija
Tanjug/AP
Sirija

Tanjug/AP

Sirija, Foto: Tanjug/AP

Sirijska armija je ušla u grad Kobani i rasporedila snage na pograničnoj liniji 17. oktobra, u skladu s dogovorom Damaska i Kurda.

„Sirijski vojnici su naša braća. Ratovali smo za svoje teritorije od 2011. godine. Turci znaju kako se mi borimo. Sa celom svojom armijom oni ni sada ne mogu da preuzmu malo selo Ras el Ejn. Ako Turci požele da nas napadnu ovde, sa sirijskom armijom ćemo odbiti agresiju dva puta brže“, rekao je jedan od boraca kurdskih snaga samoodbrane.

PROČITAJ JOŠ:

Jedan sirijski graničar je rekao da su žitelji Kobanija toplo dočekali dolazak vojne kolone. „S kurdskim borcima su odnosi dobri, mi smo svi Sirijci, nevažno je da li smo Arapi ili Kurdi, naša zajednička dužnost je da štitimo domovinu od agresora“, dodao je graničar.

Sirijska armija je 17. oktobra uputila u pravcu Kobanija kolonu artiljerije radi pojačavanja položaja na granici.

Sirija

Tanjug/AP

Sirija, Foto: Tanjug/AP

Autonomna administracija severoistoka Sirije ranije je objavila da je postigla dogovor s Damaskom, prema kojem je sirijska armija dužna da zauzme teritorije duž severne granice radi odbijanja „turske agresije“. Vladine snage su ušle u niz naselja u provinciji Raka i na severu Alepa.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ).

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

BONUS VIDEO: