Nemačka policija
Shuterstock
Nemačka policija

Shuterstock

Nemačka policija, Foto: Shuterstock

Nemačko federalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ekstremiste Stefana Ernsta za ubistvo Valtera Libeka, političara iz stranke kancelarke Angele Merkel.

Kao i zbog nanošenja teških telesnih povreda jednom izbeglici iz Iraka koji tražio azil u Nemačkoj, preneo danas AP.

Federalno tužilaštvo saopštilo je danas da je Ernst, koji je već osuđivan za nasilje prema izbeglicama, optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, nanošenje teških telesnih povreda i pretnje vatrenim oružjem.

Merkel

AP

Merkel , Foto: AP

Drugi optuženi, Markus H. optužen je za sučesništvo u organizovanju i izvršenju ovih politički motivisanih krivičnih dela.

Valter Libek, lider regionalne vlasti u pokrajni Kasel, pogođen je iz vatrenog oružja na kapiji svoje kuće 1. juna 2019. godine i preminuo u bolnici tokom naredne noći.

Tužilaštvo je saopštilo da je Ernstov zločin proistekao iz ekstremno desničarskih političkih nazora i mržnje prema izbeglicama.

Nakon hapšenja u junu prošle godine, na različitim lokacijama koje se povezuju sa optuženim Ernstom, pronađen je veći broj ilegalnog vatrenog oružja, između ostalog 3 revolvera, 2 pištolja, 2 puške, jedan automat i 14.000 komada municije.