AMERIKA SE SPREMA DA UVEDE SANKCIJE U EU Mrkelova nije držala jezik za zubima, već im je oštro odgovorila!

Zakon koji bi nametnuo sankcije za izgradnju gasovoda Severni tok 2 (koji se gradi između Rusije i Nemačke i trenutno je u završnoj fazi) trenutno je predmet rasprave u američkom Kongresu

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Zakon će, ukoliko bude usvojen i očekuje se da će biti usmeren na brojne nemačke i evropske kompanije, oko 120 kompanija koje se bave brodogradnjom, inženjeringom, sigurnošću, piše Bloomberg.

Bivši kancelar jemačke Gerard Šreder takođe je prokomentarisao predlog SAD-a, rekavši: "Ne samo da je napad na suverenitet EU i neizbežna pretnja evropskim radnim mestima, američke sankcije usmerene na Severni tok 2 su kraj prekoatlantskog partnerstva."

KAKAV GOSPODAR - TAKAV I SLUGA Zašto Nemačka tvrdi da Amerika više nije globalna sila?

Konzorcijum "Nord Stream AG" navodi da bi američke sankcije blokirale oko 700 miliona evra, odnosno novca potrebnog da se ovaj ogromni projekat privede kraju. Do sada je samo za postavljanje cevi i dodatne infrastrukture potrošeno oko 8 milijardi eura. Šreder, s druge strane, procenjuje da bi gašenje gasovoda dovelo do ukupnog gubitka od čak 12 milijardi evra.

Progovorila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši pre nekoliko dana da se Evropa "mora pripremiti za svet u kojem SAD više nisu globalna sila". Ona je rekla da američke sankcije ne mogu biti legalne, a ako budu uvedene, naglasila je da je Nemačka spremna da odgovori angažovanjem čitave Evropske unije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi