tramp, melania tramp, florida
Shutterstock
tramp, melania tramp, florida

Shutterstock

tramp, melania tramp, florida, Foto: Shutterstock

Stejt department je, međutim, odbio da otkrije da li je među njima i prestolonaslednik Mohamed bin Salman iako je, prema podacima američkih obaveštajnih službi sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, Kašogijevo ubistvo upravo on odobrio.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da neće tolerisati pojedince koji "prete ili napadaju aktiviste, disidente i novinare u ime stranih vlada" i najavio "Kašogi zabranu" Stejt departmenta. Ali, imena nisu objavljena.

Obaveštajna služba SAD na četiri strane izveštaja je ranije precizirala da je princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju "Uhvati ili ubij" Kašogija u Turskoj.

- Prestolonaslednik je video Kašogija kao pretnju za kraljevstvo i zbog toga je podržao, ako treba i nasilne, mere samo da ga ućutka - navodi se u izveštaju.

Saudijski princ Mohamed bin Salman
Saudijski princ Mohamed bin Salman, Foto: PAVEL GOLOVKIN / TANJUG/AP

Tu su i imena 21 osobe bliske princu, umešane u ubistvo koje se dogodilo u oktobru 2018. godine, u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kada je Kašogi ušao u zgradu da podigne dokumenta za venčanje. Turski istražni organi su još tada saopštili da je saudijski disident tu zadavljen i raskomadan.

Verni saveznik SAD na Bliskom istoku, Saudijska Arabija, međutim, demantovala je američki obaveštajni izveštaj da je saudijski princ odobrio ubistvo Kašogija. Saudijski prestolonaslednik je 2019. godine rekao da preuzima punu odgovornost za to ubistvo, ali je negirao da ga je naredio. Saudijski zvaničnici tvrde da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih bezbednosnih zvaničnika i osudili su na zatvor osam Saudijaca prošle godine.

Ubistvo Kašogija je poljuljalo besprekorni reformatorski imidž saudijskog princa na Zapadu. Kritičari iz sveta mu zameraju i da je glavni inicijator rata u Jemenu, kao i da se žestoko obračunava s političkim protivnicima.

Tužba u Nemačkoj

"Reporteri bez granica" su podneli krivičnu prijavu kancelariji nemačkog javnog tužioca protiv saudijskog princa Mohameda bin Salmana i još četvorice njegovih savetnika. Ona se odnosi na njihovu ulogu u ubistvu DŽamala Kašogija, kao i zatvaranje 34 medijskih profesionalaca. U saopštenju se navodi da su u Saudijskoj Arabiji novinari žrtve raširenih napada iz političkih razloga, s ciljem da budu ućutkani.