Merkel i Tramp
EPA
Merkel i Tramp

EPA

Merkel i Tramp, Foto: EPA

Objasnio je da bi sankcije mogle zaustaviti završetak projekta, a ako naftovod ne bude završen, "to će povećati cene gasa u EU".

- SAD pokušavaju da ostvare svoje ekonomske interese nezakonitim vanteritorijalnim sankcijama, koje usmerava prema svojim partnerima i saveznicima. Pretpostavljam da je ovo napad na suverenitet Evrope. Ove akcije ozbiljno štete transatlantskim odnosima - objasnio je Ernst.

- Uveren sam da SAD samo pokušavaju da svoj skupi gas LNG-a dovedu na evropsko tržište narušavajući dobro uspostavljene odnose između EU i Rusije u oblasti energetike. Čineći to, oni krše nemačke i evropske ekonomske i geopolitičke interese, jer sprečavaju njihove evropske prijatelje da kupuju jeftini gas iz Rusije i održavaju dobre odnose sa svojim istočnim susedom.

Nemačka vlada "trebalo bi jasno i odlučno odbiti američko uplitanje kad god razgovaraju sa američkim zvaničnicima ili političarima", izjavio je Ernst. Moraju objasniti zašto je američka sankcionarna politika nezakonita i zašto krši evropske interese, a to su snažan i miran odnos sa Rusijom i sloboda kupovine njihovog gasa gde god žele.

Objasnio je da Berlin mora da reaguje efikasnim protivmerama. Trebalo bi da razgovara o "kaznenim tarifama" protiv američkog franko-benzina sa svojim partnerima iz EU i ubedi ih u kolektivne akcije protiv pokušaja SAD da naruše suverenitet EU.

Nemačka bi takođe trebalo da iskoristi svoje predsedavanje EU da ponovo razmotri odnos sa SAD, kao i da preispita sankcije EU protiv Rusije "što je pre moguće", rekao je on.

- Ako samo prihvatimo stalna kršenja međunarodnog prava kojima SAD pokušavaju da sprovedu svoje interese, oni će se osećati ohrabrenima da to čine još više u budućnosti. Trenutna američka politika sankcija predstavlja pretnju nemačkom i evropskom suverenitetu i mi se moramo suprotstaviti tome.

- Ipak, mislim da bi nemačka vlada trebalo da da sve od sebe da ubedi evropske partnere da zajedno treba da branimo svoj suverenitet.

Komentari (4)

Aco

11.06.2020 20:23

Ako, samo rokaj. Kada je bio napad na Jugoslaviju, tada je bilo sve ok sto se Nemacke tice. To nije bio napad na Evropu. Rece njima Sloba Milosevic davno, ali niko ga nije cuo dobro.

Marta

11.06.2020 21:36

Ovaj čiča iz Bundestaga reče da su SAD i Nemačka “partneri i saveznici”. Ja bih rekla da su se Nemci malo zaneli ovde i zaboravili istoriju. Niti su partneri, niti saveznici. Bili su to jedan kratak period dok je to bio interes SAD. Ocito se sitacija promenila.

Čika Pera

12.06.2020 11:59

Dokle će Evropa da bude taoc SAD ? To najviše zavisi od Nemačke.

Luka

12.06.2020 20:22

Konacno jedan razuman stav od interesa za celu Evropu i Evropa to mora podrzati,jer od saradnje sa Rusijom ne samo u energetici-plinu imati ce koristi svi evropski narod i na ekonomskom i politickom planu.