korona
EPA
korona

EPA

Foto: EPA

Tokom poslednja dva meseca nezaposlenost u Sjedinjenim Državama povećala se na nivoe koji nisu viđeni od velike depresije. Međutim, američki milijarderi su još bogatiji tokom istog perioda pandemije koronavirusa.

Novo izveštavanje Amerikanaca za poresku pravednost (ATF) i Institut za politička istraživanja pokazalo je da su im se bogatstva povećala za 434 milijardi dolara ili 15 procenata tokom zatvaranja države između sredine marta i sredine maja. Kombinovana neto vrednost milijardera porasla je sa 2.948 biliona na 3.382 biliona dolara!

Bil Gejts

Youtube/Printscreen

Bil Gejts, Foto: Youtube/Printscreen

Prvih pet američkih milijardera - Džef Bezos, Bil Gejts, Mark Zakerberg, Voren Bafet i Lari Elison – povećali su svoja bogatstva za ukupno 75,5 milijardi dolara, ili 19 procenata. Zajedno su osvojili 21 procenat ukupnog rasta bogatstva od svih 600 plus milijardera u poslednja dva meseca.

Mark Zakerberg

EPA/Shawn Thew

Mark Zakerberg, Foto: EPA/Shawn Thew

Sreća amazonovog Bezosa i fejsbukovog Zakerberga zajedno je porasla za gotovo 60 milijardi dolara ili 14 procenata od ukupno 434 milijarde dolara. U martu je na Forbesovoj listi bilo 614 milijardera, a 630 samo dva meseca kasnije, uključujući i novajliju Kanija Vesta sa 1,3 milijarde dolara.

Džef Bezos

Tanjug / AP

Džef Bezos, Foto: Tanjug / AP

Teslin Elon Mask imao je među najvećim procentualnim dobicima tokom dva meseca, videvši da mu je neto vrednost skočila za 48 procenata u periodu za 36 milijardi dolara.

U izveštaju se navodi da je tokom istog perioda više od 38 miliona Amerikanaca izgubilo posao, skoro 1,5 miliona Amerikanaca se zarazilo virusom, a više od 90.000 je umrlo.

Elon Musk

Printskin

Elon Musk , Foto: Printskin

- Pandemija je otkrila smrtonosne posledice jaza u Americi, a milijarderi su sjajan simbol te ekonomske nejednakosti - rekao je izvršni direktor ATF-a Frenk Klement.