Patriot, protivraketni sistem
Printscreen
Patriot, protivraketni sistem

Printscreen

Patriot, protivraketni sistem, Foto: Printscreen

Sjedinjene američke države poslaće na Bliski istok raketni sistem Patriot zbog sve većih tenzija u odnosima sa Iranom.

Ratni brod, Arlington, sa amfibijskim vozilima i avionima na brodu u zalivu će se pridružiti američkim nosačima aviona Abraham Linkoln. I američki bombarderi B-52 stigli su u bazu u Kataru, saopštio je Pentagon.

SAD su saopštile da je ovaj potez odgovor na moguću pretnju Irana američkim snagama u regionu, ali nisu precizirale o kakvim pretnjama je reč. Iran je odbacio te tvrdnje kao besmislice.

Teheran je raspoređivanje američkih snaga nazvao "psihološkim ratom" čiji je cilj zastrašivanje zemlje. Iran je takođe nagovestio da bi mogao da nastavi sa nuklearnim aktivnostima za obogaćivanje uranijuma.

Pročitajte još:

 

Pentagon tvrdi da američke snage reaguju na moguće pretnje, ali detalji o tim pretnjama nisu saopšteni.

U najnovijem saopštenju Pentagona izdatom u petak samo piše da je "Vašington spreman da brani američke snage i interese u regionu", i dodaje da SAD nisu tražile sukob sa Iranom. U susednom Iraku trenutno je raspoređeno oko 5.200 američkih vojnika.

Protivraketni sistem Patriot može da obori balističke rakete, krstareće rakete i najmodernije avione.

Zvaničnici su američkim medijima rekli da je odlazak ratnog broda Arlington već bio zakazan, ali je njegovo raspoređivanje ubrzano zbog poboljšanja komandnih i kontrolnih sposobnosti.

Iran

Tanjug/AP

Iran, Foto: Tanjug/AP