Avion
screenshoot/Twitter
Avion, Foto: screenshoot/Twitter

Čarter avion sa 143 putnika, koji je leteo od Kube do severne Floride, prilikom sletanja po lošem vremenu završio je u reci Sent Džons, blizu Džeksonvila na Floridi.

PROČITAJ JOŠ:

Američki mediji navode da je od 1968. godine, kada je model "737" prvi put korišćen za komercijalni let, izbrojano više od 130 nesreća do kojih je došlo tokom letova na avionima najčuvenijih "Boingovih" modela.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, devet od 10 putnika u SAD preveze se "Boingovim" avionom tipa "737", iako taj avion ima motor ispod svakog krila, jedan prolaz između sedišta i manjak prostora za kolena.

Podseća se da se poslednja u nizu avionskih nesreća čuvenog "737" dogodila se u Etiopiji, kada je poginulo 157 putnika i članova posade.

Samo nekoliko meseci pre toga, avion "Lajon era" sa 189 putnika i članova posade srušio se u Indonezijim svega nekoliko minuta nakon poletanja iz Džakarte.

PREPORUČUJEMO:

Ministarka saobraćaja Etiopije Dagmavit Moges je posle nesreće iznad Adis Abebe navela da podaci sa leta aviona "boing 737-maks osam", koji se srušio u Etiopiji, ukazuju na "jasne sličnosti" sa nesrećom u Indoneziji u oktobru prošle godine.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, stručnjaci su tada objašnjavali da je sistem stabilizacije mogao da bude uzrok nesreće u Etiopiji, navodi Njujork Tajms.

Zanimljiv podatak je i da Boingov odbor, koji broji 13 članova, ima čak dve bivše ambasadorke SAD - Karolinu Kenedi i od skoro Niki Hejli, prenosi Si Bi Es.

Vašington post ističe da je imenovanje Hejlijeve u odbor kompanije, koja svake godine od ugovora sa američkom vladom zaradi milijarde dolara, najnoviji primer bliskih veza sa administracijom SAD.