Neredi, protesti
Tanjug / AP
Neredi, protesti

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Mnogo ljudi se okupilo u nedelju u Hjustonu kako bi se molili za porodicu Flojda, koju je policajac u Mineapolisu u Minesoti prošle nedelje ugušio na smrt. Tokom molitvene službe, belci su se spustili na kolena pred crnim kolegama, pri čemu je jedan čovek tražio „oprost od naše crne braće i sestara za godine i godine rasizma“.

"Ponižavamo se pred vama", rekao je.

Nekoliko sati pre pokazivanja izveštaja, policijska uprava u Hjustonu uhapsila je 100 pojedinaca zbog kršenja javnog reda.

Uprkos hapšenjima, protesti u Hjustonu nisu bili tako nasilni i anarhični kao u drugim američkim gradovima. Iako je prijavljena pucnjava, provale i napadi, većina protesta u teksaškom gradu bila je mirna, a oficiri su bili i među demonstrantima.

Susedni Dalas takođe nije mirovao, s gomilom nereda gde su se bacale cigle na policiju, palili automobili i u jednom trenutku je pretučen muškarc zbog pokušaja da sa mačetom brani lokalne kompanije. U Ročesteru u Njujorku staru ženu i njenog supruga takođe je nasilno pretukla banda dok su branili svoju prodavnicu.

Gradonačelnica Sijetla Dženi Durkan u međuvremenu je optužila za „nasilje i uništenje“ belce.