Majk Pompeo
AP
Majk Pompeo

AP

Majk Pompeo, Foto: AP

Majk Pompeo pokušao je da otopi ledene odnose sa Belorusijom, zemljom koju su sankcionisale SAD pre više od decenije, obećavajući da će imenovati ambasadora u Minsku, zajedno s drugim pogodnostima koje se dobijaju kada stanete na stranu Vašingtona.

"Uvereni smo da zajedno možemo da postignemo pravi napredak u svim dimenzijama našeg odnosa", rekao je Pompeo predsedniku Aleksandru Lukašenku, pozdravljajući ga u subotu.

Vraćajući se ofanzivi šarma, beloruski lider je rekao da je "veoma dobro što ste rizikovali da dođete u Minsk posle raznih nesporazuma između Belorusije i SAD-a".

Nekadašnja sovjetska zemlja u sukobu je sa Vašingtonom od 2006. godine, kada je Vašington optužio Lukašenka za "kršenje ljudskih prava" i ugnjetavanje protivnika, a i kada su uvedene sankcije protiv devet državnih entiteta i 16 pojedinaca, uključujući samog Lukašenka.

Belorusija je reagovala opozivajući svog ambasadora u Vašingtonu i rekla američkom izaslaniku da ode. Još 2015. godine, Minsk je napravio nekoliko koraka pomirenja, nakon čega su SAD obustavile sankcije protiv državnih entiteta - ali diplomatske veze nisu postale ništa bolje.

Pompeo je rekao da imenovanje američkog ambasadora stiže ubrzo.

"Nadam se da će se desiti brzo ... to je nešto što bismo verovatno mogli da vidimo u ne tako dalekoj budućnosti. Napravili smo veliki napredak u tome", rekao je Pompeo novinarima, otkrivajući da su SAD "već udvostručile" broj svojih diplomata u Minsku.

Pompeo je postao prvi američki državni sekretar koji je posetio Belorusiju tokom poslednjih decenija. On će otputovati iz Minska u srednju Aziju, gde će početkom februara posetiti Kazahstan i Uzbekistan.